Moslima, Loesje en borstkanker

‘Echt Nederlands’-campagne van Al Nisa


Mijn dag begon goed. Mijn krant meldde dat Al Nisa een postercampagne is gestart. De posters maken deel uit van de campagne “Echt Nederlands”, en is een initiatief van deze moslimvrouwenorganisatie. Doel is vooroordelen te bestrijden die over moslima’s bestaan.
De Volkskrant drukte alle vier de posters af. Ze doen mij een beetje aan Loesjes denken, maar dan anders. Wel met eenzelfde glimlach, relativerend vermogen, en korte, rake teksten. “Ik lust ze rauw” is vooralsnog mijn favoriet. Hopelijk volgen er meer. En prachtig toch, die hoofddoeken.


Ik had onlangs graag meegedaan aan de acties in Den Haag en Almere bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Daar droegen allochtone en autochtone vrouwen een hoofddoek tijdens het stemmen. Geweldige actie. Op 9 juni krijg ik een herkansing. Doen jullie ook mee?

Hoofddoekjes
Dit onderwerp roept bij mij altijd associaties op met de perioden waarin ik zelf hoofddoekjes droeg. In de 60-er jaren waren doekjes op mijn middelbare school ‘in’. In 2005 was borstkanker de reden dat ik mijn hoofd versierde met gekleurde doeken, Buffy’s en wat dies meer zij. Ik was in die tijd een keer op een feestje. En hoorde later van de gastvrouw dat men aan haar had gevraagd wie ‘die oosterse vrouw’ was.
Wat mij verbaast, is dat tot op heden in geen enkele ‘hoofddoekendiscussie’ dit aspect wordt meegenomen. Hoeveel (autochtone) Nederlandse vrouwen dragen niet jaarlijks een hoofddoek om hun, door chemokuren verdwenen, haardos te camoufleren? Als Wilders consequent zou zijn, zouden ook die vrouwen, in ieder geval tijdelijk, geweerd moeten worden uit bepaalde functies. Maar daar hoor je nooit iemand over.

Loesje is ook klein begonnen
Terug naar het begin. Ik hoop van harte dat de postercampagne juist in deze tijd van verkiezingskoorts effect zal sorteren. Van mij krijgt Al Nisa alle steun. Ga zo door, zou ik zeggen. Loesje is ook klein begonnen, en nog altijd actief. Om mijn eerste weblog-brouwsel met een toepasselijke Loesje te eindigen:

1 reactie

  1. Een mooie van Loesje waarmee ik het hartgrondig eens ben.