Roma in Frankrijk

Roma in Frankrijk

De media heeft met oplopende spanning de uitzetting van Roma in Frankrijk gevolgd. Net als ondergetekende.

Vandaag is Sarkozy in woede ontstoken. Hij is en blijft een keffertje. Kleine man, grote ambities. Trouwde als afgeleide van zijn eigen droom met een filmster, modepop of wat is ze ook al weer.
Ik, als ‘burger’, voel plaatsvervangende schaamte over wat deze Franse president en consorten de Roma aandoen. Europarlementariër Reding heeft hem in het kruis geraakt. Zij had de moed de schandalige actie te vergelijken met de vervolging van deze mensen in de 2e Wereldoorlog. De oorlog waarin veel Fransen zich van hun beste kant hebben laten zien. Maar niet heus. Wie weet eigenlijk wat er toen met de (Sinti en Roma=) Roma in Europa is gebeurd?! De Porajmos, een verborgen hoofdstuk uit de afschuwelijke Holocaust.
En inderdaad, mevrouw Reding: die gruwelijke gebeurtenissen lijken zich in zekere zin te herhalen. Laten we lering trekken uit de historie. In plaats van ons verontwaardigd en beledigd te voelen.
Als EU-burgers mogen de Roma wel zonder visa naar Frankrijk komen. Maar wie na drie maanden geen werk- of verblijfsvergunning heeft bemachtigd, kan het land uit worden gezet.
Als meneer S. een beetje gevoel en kennis van zaken zou hebben, dan zou hij moeten weten dat de uitzetting van de afgelopen weken bij de Roma meer bij hen oproept dan over de grens gezet te worden.

De EU heeft haar verontwaardiging uitgesproken over de gang van zaken. Ze beslist over twee weken of ze een strafprocedure tegen Frankrijk begint. Nobel. Maar wat schieten de Roma daarmee op? Zij zijn dan grotendeels al gedeporteerd. Naar Oost Europa. Waar ze (ook) allesbehalve welkom zijn. Zich berustend in hun lot. Nimmer hebben zij oorlog gevoerd, noch daaraan deelgenomen. Toch wordt er al decennia lang ‘oorlog’ tegen hen gevoerd.
Vanwege hun eigenheid. En juist dat is zo waardevol, in mijn ogen. Ik ben ontgoocheld, verdrietig en ook gewoon heel boos over dit onrecht.

1 reactie

 1. Anoniem op 12 oktober 2010 om 20:11

  Margreet,

  goed dat je deze bevolkingsgroep eens voor het voetlicht brengt. zelf heb ik vanuit mijn werk (maatschappelijk werker) wel te maken gehad met Roma in Nederland; er zijn zeker problemen en hun cultuur is heel anders dan de onze, wat soms tot botsingen en onbegrip leidt. maar mijn contact met Roma (ook al was het vooral professioneel) was toch vooral heel leerzaam.

  nu doen ook al in Nederland stemmen opgang om Roma het land uit te zetten, en dat baart me toch wel zorgen:

  http://relirel.wordpress.com/2010/09/21/lastige-roma/

  groet,

  peTer