Borstkanker en Roze Oktober

Borstkankermaand hoeft van mij niet

Oktober borstkankermaand

Oktober is sinds een aantal jaren uitgeroepen tot Borstkanker-maand. Eigenlijk een vreemd fenomeen. Want er zijn meer kankersoorten, die nagenoeg of misschien zelfs meer slachtoffers maken.
Doodsoorzaak nummer een bij vrouwen schijnt overigens hart- en vaatziekten te zijn. Waarom dan toch een hele maand aandacht voor deze vorm van kanker?
Misschien heeft het te maken met een aantal gehaaide dames, die de combinatie borstkanker en commercie wel zagen zitten. (Rutte: kans gemist?! Zat misschien toch een goeie voor het huidige kabinet tussen.)

Roze

Dat wekt bij mij associaties met een meisjesbaby op.
Ik was eens heel kort in de kamer van de directrice van Pink Ribbon. Ze oogde als een zeer bevlogen, gedreven en betrokken vrouw. Met hart voor de zaak. Haar kamer was qua grootte niet onaanzienlijk. Ik werd duizelig bij de aanblik van de hoeveelheid roze in de ruimte. En, neemt u het mij niet kwalijk, het kwam wat meisjes- zo niet kinderlijk over. Die overdaad aan roze gadjets.

Ervaringsdeskundige

Als ervaringsdeskundige meen ik alleen al uit dien hoofde er iets van te mogen vinden.
Van de oktober-borstkankermaand dus.
Goedbedoeld. Middenstand helemaal gelukkig. Ik niet. Confronterend, wat op zichzelf niet verkeerd is. Maar de manier waarop stuit mij, ja: tegen de borst. Ik heb ze beiden nog. Daar ben ik dankbaar voor. Het KWF, de artsen, verpleegkundigen, zij hebben daar voor gezorgd.
Maar een hele maand in het teken van deze vorm van kanker?!

De Dag, Week, Maand van…

Nederland heeft patent op Dagen, Weken en Maanden van…
De Dag van de secretaresse, de Aarde, de Verpleging, Duurzaamheid.
De Week van de Ondernemer, Chronisch Zieken (wel de aandacht waard overigens), de Smaak, het Oor, de Alfabetisering.
De maand van Spiritualiteit, het Spannende boek, de Vrijheid.
Kijk maar eens op internet, je gelooft je ogen niet. Wat men al niet verzint.

En dan hebben we dus de Borstkanker-maand.
Ik zou zeggen: opdoeken. Andere vorm en inhoud aan geven. Laat de middenstand zich de komende jaren maar op andere ‘slachtoffers’ richten.
Ik heb daar overigens een goede tip voor: chronisch zieken en gehandicapten. We hebben het dan over bijna twee miljoen mensen. Die er met het huidige kabinet nog verder op achteruit gaan. Wat menselijkerwijs eigenlijk niet kan.

Volgend jaar ga ik voor de Maand van de Chronisch zieken en Gehandicapten. Of liever voor het Jaar van.

Lees hier mijn persoonlijke verhaal 

2 reacties

 1. Anoniem op 22 oktober 2010 om 09:21

  Lieve Greet,

  Ik hoop niet dat dit de 2e reactie is, ik schreef er een, maar waar is hij gebleven?
  Ik reageerde op je zeer lezenswaardige blog van 15 oktober. Ik ben het er helemaal mee eens, maar als (nog?) niet- ervaringsdeskundige is dat soms lastig om te uiten. Ik raak enigszins geirriteerd als ik over al die 'weken van…'lees en hoor! De commercie gaat er echt mee aan de haal.
  Tot blogs,
  liefs Claar 2. Anoniem op 11 november 2010 om 22:58

  Goed verwoord ,Margreet.Met respect.