Met de billen bloot

Swiebertje-generatie

Ik keek net even naar RTL4. Vlak voordat hun nieuws (vind ik doorgaans tamelijk goed) begon, was er een vooraankondiging. Van weer een soort reality-soap. Ditmaal over echtparen die het (zoals twee op de drie) niet meer met elkaar kunnen vinden. En ‘hulp’ krijgen van De Commerciëlen.
En toen vroeg ik mezelf af wat er nog niet is vertoond c.q. wordt uitgevochten via de beeldbuis.

Ik ben van de Swiebertje-generatie. Het prille begin van de (zwart wit) televisie. Bijeenkomsten in de straat bij wie in het gelukkige bezit was van zo’n, toen omvangrijke, kast. Met een rijk gevuld schoteltje snoep keken we in pyjama vol opwinding naar de avonturen van deze zwerver. En naar Pipo de Clown, en de Fabeltjeskrant.

Tijdens de presentatie van de eerste video’s en dvd’s van Swiebertje in Oudewater

Al ben ik met mijn tijd meegegaan en heb ik ruim 17 jaar bij de publieke omroep gewerkt, toch val ik af en toe om van verbazing. Misschien kijk ik te weinig televisie om de enorme vlucht die de programma’s maken, mee te krijgen. Dat wat ik de moeite waard vind om naar te kijken, is te vroeg, te laat of alleen via een themakanaal te zien.

Vrouwen in de overgang

Ruzies, terminale ziektes, bevallingen, ziekenhuisopnamen, overspel, zelfdoding, incest, financiële problemen, familie-herenigingen, make-overs, vrijen met vreemden in de meest bizarre settingen. Het is niet alleen aan de orde van de dag, maar wordt bovendien breed uitgemeten, uitgevochten en in beeld gebracht op De Televisie.
Wat is er eigenlijk nog taboe? Vrouwen in de overgang. Dat scoort echter niet bij het grote publiek.

Met de billen bloot

Maar wat te denken van de stoelgang!
Hoe ‘doet’ Nederland het, qua pie en poe?! Een camera in de toilet, die alles registreert. Ik heb dit nog nergens gezien. Gat in de markt, let op de woordspeling. Reuk-tv is nog niet uitgevonden, dus wat let de programmamakers om hier een interessante serie over te maken. Over wie wanneer hoe vaak en hoe de ple bezoekt; hoeveel en welk soort papier men gebruikt; hoe men dat vervolgens consumeert: bruut scheuren of netjes op de lijnen; de bijbehorende geuren; in hoeverre dat te maken heeft met wat je de dag tevoren hebt gegeten en gedronken; wat dat dan wel was; hoe je je stoelgang op je werk en in vakanties regelt. En zo kan ik nog veel meer bedenken.

Koning Keizer Admiraal, popla gebruiken ‘ze’ tenslotte allemaal. Liefst dus ook wat BN-ers erbij en het kan echt een kijkcijferkanon worden. Als ze maar tot het gaatje gaan.
Ik ga snel patent aanvragen op dit lumineuze idee. Want voordat je het weet, gaat er iemand mee aan de haal. Zoveel origineels is er immers niet meer te bedenken voor tv.