Plassen in de trein?!

Ik hoef er natuurlijk eigenlijk niets aan toe te voegen. Aan het NS-voorstel van de plaszakjes in de Sprinters. Lachwekkend. Mijn sluitspieren zijn haast te slap bij wat ik er over hoorde vandaag. Maar zo leuk is het natuurlijk niet voor iedereen.

Neem de groep 65-plussers. De Nederlandse Spoorwegen probeert ze met man en macht de trein in te sleuren met voordeel abonnementen. Sleuren, dat wel. Want liften ontbreken nog op veel stations, de traptreden rondom het station en bij de treinen zijn voor deze doelgroep nogal eens haast onoverkomelijk. Maar goed. Dan zitten ze erin. Prostaatklachten bij oudere mannen. De uitgelubberde blaasspieren bij veel oudere dames als gevolg van bijvoorbeeld zwangerschappen. In een advertentie in Opzij las ik dat 1 op de 4 vrouwen een blaas heeft, die een eigen leven lijkt te leiden. Ooit van gehoord, mevrouw de Staatsecretaris?

En wat te denken van de 40.000 à 50.000 mensen die de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en aanverwante nare ziekten hebben, die de darmwerking ernstig kunnen verstoren?
Het zou allemaal te duur zijn. Een watercloset in een trein schijnt 7 ton te kosten. (zie http://margreetdebroekert.blogspot.com/2011/03/politieke-beloftes-worden-tegenwoordig.html) Gelooft u dat?!

Een schoonzusje van mij behoorde tot een van de eerste in Nederland die het plasgootje mocht uitproberen. Valt al niet mee.
Maar wat te denken van het doen van piepie, laat staan poepoe, als vrouw in een plaszakje?! Weliswaar in de intieme en veilige cabine van de conducteur. Die daar, zo blijkt uit commentaar van hun vakbeweging, helemaal niet op zit te wachten. Waar ik me alles bij kan voorstellen: een vrouw met bijvoorbeeld PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) die probeert in haar/zijn werkruimte de boel in/op ‘het zakje’ te deponeren.
Misschien een typisch Hollandse kwestie. Maar de ernst ervan voor de mensen die dit treft, doet die ogenschijnlijke ridiculiteit geheel teniet.
‘Travel John’, ‘beter gezegd ‘Tear Yearker’.

Ik ben niet lang geleden in India geweest. En maakte daar veel gebruik van ‘het spoor’. Altijd een plé bij de hand gehad. Zelfs daar. Shame on you, N.S..