Zwevende Kiezer


(Stem)advies voor de Zwevende Kiezer

Dit jaar sneuvelt het vorige recordaantal Zwevende Kiezers.
Zelf heb ik vanaf mijn 18e jaar aanvankelijk PSP en later consequent op GroenLinks gestemd. Met altijd als voorkeurstem de eerste vrouw op de lijst. Femke Halsema was mijn absolute favoriet.
Van ‘zweven’ heb ik nooit last gehad. Al proberen de media met een tsunami aan peilingen iedere Nederlander zover te krijgen. Niets van aantrekken, is mijn advies!
Ik ben nu 40 jaar verder. En maak me steeds meer zorgen om de solidariteit van Nederlanders van welke komaf of gesteldheid dan ook. We maken er een potje van.
We moeten allemaal inleveren. Dat is voor lang niet iedereen een probleem. Ik woon zelf in het Gooi (en ben in schril contrast daarmee o.a. in India geweest).
Maar voor bijvoorbeeld de groep gehandicapten onder ons wordt de situatie steeds nijpender.
Vorig jaar deed ik mee met een aantal acties van de meer dan geweldige club ‘Terug naar de bossen‘ (zie www.terugnaardebossen.nl en mijn eerdere blogs). Emile Roemer nam, als één van de weinige Kamerleden, de uitnodiging aan om het survivalkamp in de bossen van Mook te bezoeken. Hij sprak de aanwezigen oprecht bevlogen toe. (http://www.terugnaardebossen.info/site/index.cfm?act=multimedia.details&item=246, tijdsbalk 5.30 – 6.58)
Ik kan me vergissen, maar ik heb vanwege mijn wens op een meer sociale samenleving mijn hoop op de SP gevestigd. Voor het eerst in mijn leven. En dan breng ik mijn stem daarbij, tot ontzetting van een van mijn zusjes, ook nog uit op een man. Emile dus.
 
Voor Rutte voel ik ook een zekere sympathie. Kan niet anders na onze ontmoeting op het VVD-congres van november 2011. Toen overhandigde de actiegroep ‘Terug naar de bossen’ (TNDB) Mark persoonlijk het schilderij, waarop onze minister-president zittend in een rolstoel is afgebeeld. Met Geert Wilders, gehuld in een verpleegsters jurkje, trouw aan zijn zijde.
Invalide worden kan tenslotte de allerbeste overkomen. En dan heb je met de huidige stapeling van bezuinigingsmaatregelen op de (gehandicapten)zorg toch echt wel een probleem.
De wijze waarop Mark ons te woord stond, en in aansluiting op deze ontmoeting een kleine delegatie van TNDB later in het Torentje ontving, dwingt respect af. Ik ben wel benieuwd of hij zijn belofte gestand heeft gehouden, en Geert het schilderij zelf heeft laten zien. Zelfs Rutte doet wel eens aan een leugentje om bestwil.
De VVD is weliswaar de partij van een aantal van mijn familieleden en vrienden, mijn stem krijgen ze niet.
Sluit ik graag af met schilderijen met daarop de heer Wilders in de hoofdrol. Ik ben bepaald geen fan van Geert (trouwe bloglezers weten daar alles van). De wijze waarop hij zich in 2010 als Michiel de Ruyter, met Hero Brinkman (hem toen nog welgevallig) als vazal op de achtergrond, met de kwast liet vastleggen, zegt meer dan woorden.
Wilders reageerde onlangs  ‘met afschuw en walging’ op het schilderij, gemaakt door Bennie Jolink, waarop hij samen met Breivik en Hitler afgebeeld staat. Koekje van eigen deeg. Veel van zijn uitspraken vind ik niet minder walgelijk en afschuwelijk. Het doek dat Frans van den Heuvel van Wilders en Rutte maakte, zie hier boven, vind ik zelf een snoepje. 
Jammer dat bijvoorbeeld de Volkskrant onderstaande twee ‘doeken’ wel publiceerde en dat van Terug naar de bossen, zelfs in verkiezingstijd, niet. Met dit blog probeer ik deze misser enigszins te compenseren.
 
Gaat allen naar het stemhokje, woensdag 21 september. Ook als het een beetje mocht regenen.
Mijn oma zaliger, die mede gestreden heeft voor kiesrecht voor mannen én vrouwen, heeft mij ingeprent: stemmen is niet zozeer een recht, maar vooral een plicht!