Rabobank misleidt

Wielerploeg Rabobank niet de enige kampioen in misleiden

(Gescheiden) Rabobank klanten: wees gewaarschuwd!

Heeft u een en/of rekening bij de Rabobank en overweegt u te gaan scheiden of bent u reeds gescheiden, dan kunt u voor hele nare verrassingen komen te staan!

Op veel Rabobank filialen zult u te horen krijgen dat voor het opheffen van uw e/o rekening, net als bij het afsluiten of het wijzigen van uw kredietlimiet, de handtekeningen van beide rekeninghouders nodig zijn. Eenzijdig opzeggen zou niet mogelijk zijn. Niet meer dan logisch, zullen de meesten van u denken.

Ondanks deze mondelinge informatie zult u er vervolgens vroeg of laat achter komen dat ‘De Voorwaarden’ een andere taal spreken. Eenzijdig opzeggen is wel degelijk mogelijk, het betreft immers een en/OF rekening! (Al is mij niet bekend dat er EN/EN rekeningen bestaan.)
U komt daar meestal pas achter als het te laat is, de rekening geplunderd blijkt te zijn en u geheel onverwachts geconfronteerd wordt met dreigbrieven vanwege niet te innen incasso’s en zo meer.

Opheffen van een en/of RABO bankrekening

In het voorjaar van 2012 kregen mijn ex en ik op drie momenten van verschillende Rabobank-medewerkers van filiaal Noord Gooiland te Bussum te horen dat voor het opheffen van onze e/o rekening wij beiden onze handtekening zouden moeten zetten.

Dit veroorzaakte nog meer spanning dan er al was tussen de voormalige echtelieden.
De één wilde, op nadrukkelijk advies van zowel een Rabobank-medewerker als haar makelaar, deze rekening nog een jaar aanhouden in verband met mogelijke onvoorziene transacties na scheiding en verkoop van het huis.
De ander wilde om ‘privacy-redenen’ (hier niet nader toe te lichten), de rekening wel opheffen. Al had niets hem in de weg gestaan om een andere, geheel privé-, rekening te openen en de e/o rekening om genoemde verstandige reden nog één jaar aan te houden.

Hoezo al veertig jaar klant…

Toen plofte er deze week een blauwe envelop door mijn brievenbus. U raadt het al: de Belastingdienst. Aanmaning inzake motorrijtuigenbelasting.
Ik snapte er niets van, en probeerde in te loggen op, wat ik meende, ook nog steeds ook mijn Raborekening was. Uit integriteit, wetende dat ex de rekening nog steeds als enige betaalrekening gebruikte, had ik deze sinds onze scheiding slechts tweemaal noodgedwongen geraadpleegd. Ik had zelf inmiddels uiteraard een aantal eigen (ING en ASN Bank)rekeningen geopend.
Inloggen lukte echter met geen mogelijkheid meer.
Ik belde de bank en kreeg tot mijn stomme verbazing te horen dat ‘onze ‘rekening, al 40 jaar dus ook de mijne, in rook was opgegaan. Zelfs geen historie meer van te vinden. Zogenaamd. De Rabobank Gooiland heeft niet eens de beleefdheid genomen om mij daarover te informeren. 

Ik werd boos. Het enige wat de dame daarop antwoordde, was dat ze mij De Voorwaarden zou toesturen. Die heb ik nog steeds niet ontvangen. Maar speurwerk op internet levert een onthutsend beeld op van gedupeerde klanten, die hetzelfde is overkomen. Met doorgaans een slechtere afloop dan die van mij. Constante in de vele verhalen is het verkeerd geïnformeerd zijn door Rabobank-medewerkers: eenzijdig opzeggen zou niet mogelijk zijn…

Ik kom er nu ook achter dat banken in Nederland verschillend omgaan met het principe ‘e/o rekening’. Zo is bij de ING wél de handtekening van beide rekeninghouders nodig om zoiets te kunnen beëindigen.
Misschien een goed idee voor de bankensector om daar met spoed één uniforme afspraak over te maken. Na alle bankschandalen zou dat een mooie geste naar de burgers toe zijn.

Tot die tijd raad ik lotgenoten aan zo snel mogelijk de Rabobank te verlaten om er nooit weer bij terug te keren. Zelfs de Rabobank wielerploeg bedient zich van het ‘spreken met twee monden’.
Eenzijdig opzeggen doet u overigens door het saldo op nul te zetten, snel uw handtekening te plaatsen en klaar is kees! Ex heeft het nakijken.

Met dank aan de Raiffeisen-Boerenleenbank, die pretendeert dat maar liefst 66% van de Nederlanders deze bank ‘de meest betrouwbare’ vindt. U kunt er inmiddels gerust van uit gaan dat ook dat cijfer niet juist zal zijn.