Aaibaarheidsfactor10

Verslag van het optreden van ‘Aaibaarheidsfactor10’ op het Kwartiermakersfestival Arnhem, zondag 2 juni 2013

 

 
De door Jan Troost opgerichte theatergroep ‘Aaibaarheidsfactor10’ was uitgenodigd mee te doen aan het Kwartiermakersfestival. Dit Arnhemse festival biedt een podium aan talenten van mensen ‘met een eigen geaardheid’. Dat wil zeggen: mannen en vrouwen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische stoornis, verslaving en zo meer. Een jaarlijks zomerspektakel dat staat voor een dag vol muziek, theater, cabaret en workshops. Het biedt kwetsbare groepen de mogelijkheid zich te presenteren aan ‘het publiek’. Meedoen in de samenleving, het lijkt zo vanzelfsprekend maar de praktijk is vaak heel anders.
‘Aaibaarheidsfactor10’ (opgericht in 1995) is een gelegenheidsformatie van oudere jongeren met en zonder beperking, die een link hebben met Nijmegen. Ze maken theater over onderwerpen die gaan over mensen met een beperking, en wel zodanig dat de toeschouwers aan het denken gezet worden.
 
De harde kern van ‘Terug naar de bossen’ maakt deel uit van deze bijzondere theatergroep, en had Zuster Margaretha gevraagd om een en ander op beeld vast te leggen.
Eind van de ochtend verzamelden wij rond het podium om het programma door te nemen.
Het was gelukkig mooi weer, zodat wij ons in een steegje aan het Marktplein konden omkleden.
Stipt om 12 uur, de kerkklokken van de Eusebius Kerk luidden ons in, werd de act Het Nieuwe Geloofopgevoerd. Vanuit de steeg schreden wij het plein over, om vervolgens het ronde podium te beklimmen. Broeder Tuck spijkerde de 22 artikelen van het VN-verdrag aan één van de palen van het podium, en hield vervolgens een hagenpreek. Bisschop Johannes de Dertiende van de orde van de Gouden Spin sprak het Ora Pro Nobisuit. Na afloop ging Zuster Margaretha met de collectebus voor de validen onder ons rond. De opbrengst was mager, collecteren voor minderbedeelden is waarschijnlijk dankbaarder.
 

Truus, de laatste thuishulp…

Om 13.45 uur was ons tweede optreden gepland. Ditmaal mocht Truus, de laatste thuishulp in Nederland, ook meedoen.
Speciaal voor
De slavenmarkt! had de vrouw van Jeroen een prachtig vogelman-kostuum gemaakt. Theo en Harry werden aan zware kettingen geketend en Jan leefde zich uit als slavenhandelaar. Zuster Margaretha verleende slechts hand- en spandiensten zoals het vastleggen van deze act, het zoeken naar het zweepje van Jan en het duwen van de rolstoel van Truus, onderwijl Theo met zijn ketting aan haar habijt mee op sleeptouw nemend.

Theo begeleidde een aantal strijdliederen met Zuster Margaretha’s accordeon. Jeroen verkocht zich meer dan uitstekend als Vogelman, en bracht met zijn fluitje een prachtige ode uit. En de dames uit het publiek waren meer dan verrukt over het goddelijke, gebruinde en strakke lijf van slaaf Harry. Het bleef bij zoenen… Truus wiebelde wat heen en weer, intussen zwaaiend met haar plumeau. En toen verdween de stoet het steegje weer in. 

Aan belangstelling had ons kleine, bont uitgedoste gezelschap geen gebrek! Getuige het aantal foto’s dat door omstanders is geschoten. Maar zeker in vergelijking met Amsterdamse publiek toonde het Arnhemse publiek zich verder nogal gezapig. Van echte uitgelatenheid en woest enthousiasme was gedurende de hele dag geen sprake. 
 

De organisatie van het festival krijgt wel een dikke pluim. Er was volop aandacht voor de inwendige mens en we kregen een privé-begeleidster toegewezen, die ons met van alles en nog wat hielp.

En toen was het al weer voorbij. Althans qua optredens. Hoogste tijd om het aangename met het noodzakelijke te combineren: de toegankelijkheidstest voor café Dudok werd beslecht met een paar lekkere koele drankjes.

Naschrift: Op 5 juni, drie dagen na Arnhem, voerde ‘Terug naar de bossen’ (TNdB) alweer een ludieke, op video vastgelegde ‘Horeco Actie Venlo’. 

Een kleine toelichting op het YouTube filmpje:
De blauwhelmen die een aantal mensen van TNdB tijdens deze actie draagt, hebben te maken met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Dit verdrag is al in 2006 opgesteld en inmiddels door 21 landen geratificeerd. Nederland laat nog steeds op zich wachten! Staatssecretaris Van Rijn schijnt zich hier nu eindelijk echt hard voor te maken. Het zou tijd worden! Schandalig dat dit zo lang moet duren. 
Twee jaar geleden interviewde ik Nic Arets van de Gehandicaptenraad Venlo. Hij was toen nauw betrokken bij de Projectgroep Toegankelijkheid Floriade. (De Floriade werd in 2012 in Venlo gehouden.) Een zeer gedreven man, die zich blijft inzetten voor gehandicapten. Daar kunnen validen onder ons een voorbeeld aan nemen.
 
Ik kan jullie het filmpje van wederom een zeer geslaagde TNdB-actie van harte aanbevelen:
http://youtu.be/CTuN-KX2NzU

 


 
Voor meer informatie over ‘Aaibaarheidsfactor 10’ zie https://troostoverleven.nl/