Bos van Bouvy

Het bos van de familie Bouvy

De ‘Gronden van Bouvy’ waren ruim een eeuw lang een begrip onder Bussumers. Dit privédomein omvatte vier hectaren bebossing en strekte zich uit van de Brinklaan tot achter de huizen aan de Laarderweg en tot vlak bij de Centuurbaan.

Sinds kort woon ik in De Larix, een wijkje waar veel Bussumers van nu weer niet van gehoord hebben. De prachtige imposante bomen waar de straten naar vernoemd zijn, maken ‘De Dennen en omgeving’ geen doorsnee woonwijk. Ik kijk uit op de achterkant van Singel nummer 6, de villa die mij al jaren intrigeerde. Iedere keer als ik er langs fietste, probeerde ik een teken van leven te ontdekken. Mijn nieuwsgierigheid naar de historie van dit deel van Bussum is aanleiding voor deze bijdrage.

Singel 6

De plek waar het huis van Bouvy, Singel 6, staat, was tot 1886 de Algemene Begraafplaats van Bussum. In 1887 werden de lijken ’s nachts overgebracht naar de Nieuwe Begraafplaats en in 1903 werd het terrein bouwrijp gemaakt.
In september 1903 kocht François Bouvy, afkomstig uit Amsterdam, enkele van deze percelen. In 1905 nam de familie haar intrek in de door architect Jan Stuyt ontworpen villa. In de loop van de daarop volgende jaren kocht de familie nog meer percelen. Vanaf 1949 bewoonde zoon Désiré, directeur van wat nu het Catharijne Convent in Utrecht is, samen met zijn vrouw Digna, jonkvrouwe van Nispen tot Pannerden, de villa.
In het Bos van Bouvy stonden een prieeltje, een bijenschans, een boshut en een broeikas. Mijn buurman Chris Peters, nu 80 jaar, woonde als jongen in het aangrenzende St. Josephpark. Samen met vriendjes stal hij regelmatig druiven en tomaten uit de kas. Ze waren de boswachter steeds te slim af. Totdat deze op een dag een bouvier kocht, en Chris als enige gepakt werd. In het bijzijn van een politieman moest hij zijn excuses aan mevrouw Bouvy aanbieden.

In 1963 kocht de gemeente het grootste deel van het Bos van Bouvy om er woningwetwoningen en drie flatgebouwen te laten verrijzen. Bij de feestelijke opening van de eerste woningen was mevrouw Bouvy aanwezig. Zij liep op Chris af met de opmerking “Ik ken u, u bent ooit bij mij op bezoek geweest”.
En nu, in 2013, worden ook de laatste percelen van de familie Bouvy verkocht. Binnenkort herinnert alleen nog het bordje ‘Bos van Bouvy’ bij de speeltuin aan De Dennen aan deze unieke familiegeschiedenis. Een geschiedenis waar nog zo veel meer over te vertellen valt…

Voor BussumsNieuws van 3 juli 2013 schreef ik dit eerste artikel over de familie Bouvy. (Zie ook Bouvyfamilie in voor- en tegenspoed; 4 mei Herdenking Naarden 2019; Oorlogsdrama in het Brediuskwartier.)