Verzilvering in plaats van Vergrijzing

De Volkskrant is haar belofte nagekomen. Afgelopen donderdag verscheen een vervolg op het artikel van april jl., waarin vijf 50-plussers op zoek naar werk een open sollicitatie presenteerden (zie een eerder blog). Ik was, als aanstichter van dit item, één van die vijf.

Drie van ‘ons’ hebben inmiddels wat gevonden. Daar hoor ik dan weer niet bij. Maar niet getreurd, ik vermaak me opperbest. Al bestaat de indruk dat mensen die werkloos zijn als zombies op de bank zitten.
De aanbiedingen die ik kreeg naar aanleiding van het artikel in april bestonden dus uitsluitend uit (semi)vrijwilligerswerk. Argumenten om dat toch vooral te doen waren dat het mijn zinnen zou verzetten, ik weer een doel in het leven zou hebben en zo meer. Toen dit deze week aan de orde kwam in het vervolggesprek vroeg de Volkskrant journalist mij of ik dat niet als denigrerend ervaren had. Ik had daar niet bij stilgestaan, maar eigenlijk is dat wel zo.

Net als de actieplan van maar liefst 67 miljoen euro dat het kabinet nu presenteert om oudere werklozen aan het werk te helpen.

De ingezonden brief naar aanleiding van het artikel van afgelopen donderdag sprak mij wel aan (zie hier onder).
Alsof we achterover leunend en kreunend zelf tot geen enkel initiatief komen. Netwerk optimaal benutten, sollicitatie- en presentatievaardigheden verbeteren, daar werk ik al jaren aan! En met mij zo velen, die in dezelfde positie verkeren. Ik denk dat het vooral een mentaliteitskwestie bij werkgevers is.
Zolang men ons slechts ziet als ‘vergrijzende generatie’ in plaats van onze rijke werk- en levenservaring te verzilveren, is die 67 miljoen weggegooid geld. Dat ze beter kunnen uitgeven aan meer zorg voor mensen die het zo hard nodig hebben. In plaats van daar ongehoord hard op te bezuinigen. Los dan natuurlijk van de exorbitant hoge salarissen van interims die de zorg moeten ‘reorganiseren’.
Oprechte solidariteit maakt plaats voor de ‘participatie-samenleving’. Waar dat toe gaat leiden…

Mede namens Broeder Tuck wenst Zuster Margaretha u een goed en gezegend weekend toe.