Ina Prins, Dolle Mina van het eerste uur

Onderwijsvernieuwer, CPN-lid, feministe

Ina (Willekes MacDonald-)Prins

Wie heeft er wel eens van haar gehoord? Vast bijna niemand (meer). 
Ook weer zo’n bijzondere vrouw, voorvechtster voor onder andere vrouwenrechten en goed onderwijs.
En moeder van Sonja Prins. Deze dochter van Ina werd later bekend als de schrijfster/dichter, die in een nagenoeg onbewoonbare boshut bij Baarle-Nassau woonde.

Deze week verscheen in de rubriek Uit de Bussumse Historie van BussumsNieuws van mijn hand ‘Ina Prins, onderwijsvernieuwer, lid van de CPN, de vrouwen- en de vredesbeweging’. 

Wat mij nu bezighoudt, is de vraag of Marianne Philips, waarover ik eerder geschreven heb, en Ina Prins elkaar gekend hebben. Dat moet haast wel, want beiden waren politiek actieve, geëmancipeerde vrouwen die een jaar lang in dezelfde straat, de Ruthardlaan Bussum, hebben gewoond!

Ina begon in 1915 op de Ruthardlaan nummer 3 in Bussum een schooltje, dat gebaseerd was op de ideeën van Maria Montessori. Marianne was de eerste bewoonster van de Ruthardlaan 22 (het huis waar ik zelf 22 jaar heb gewoond). Zij woonde daar met haar gezin van 1911 tot 1922.
Ook gemeenschappelijk hebben Ina en Marianne dat ze dus in de vergetelheid zijn geraakt, en beiden niet vermeld staan in het vorig jaar verschenen boek ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis‘, samengesteld door Els Kloek.

Ina (Willekes MacDonald)-Prins

Maar nu eerst meer over Ina Prins:

Meer weten over Ina (Willekes MacDonald)-Prins?

In 2021 schreef ik een uitgebreid artikel over Ina Prins en Marianne Philips, hier te lezen.