Onze Koning, de Zusters en de Zooi

Het was weer een geslaagde ‘Koninginnedag’, deze Koningsdag 2014. De naamsverandering blijft wennen voor de Zuster*, maar het feest was er niet minder om. Het weer was geweldig, met dank aan de andere gelovigen, die ervoor gezorgd hadden dat de verjaardag van onze vorst een dag eerder gevierd moest worden. 

Vroeg op

Samen met haar zuster Catharina stond Zuster Margaretha voor dag en dauw op. Het was

nog donker en behoorlijk klam toen zij om 05.00 uur hun plek in het Goffertpark te Nijmegen bezetten.

In etappes droegen ze per kruiwagen kilo’s ‘rommel’ en zelf opgekweekte plantjes aan. Met alles wat wieltjes heeft werd ook door andere vroege vogels al het overtolligs uit kelders, zolders, boeken- en klerenkasten en speelgoedkisten aangesleept. Dit moet, net als het zegeltjes sparen, een typisch Nederlandse aangelegenheid zijn. Welk volk doet ons dit na: zonder enige gêne geld vragen voor wat zelfs de Kringloopwinkel niet wil innemen.
De echte handelaren liepen al vanaf 05.00 uur met zaklantaarns en grote tassen te speuren naar het kaf tussen het koren. Ze boden zelfs op de nieuwe fotocamera van de Zuster! Dus was het goed opletten geblazen dat onze waar, die we toen nog hoopten te verkopen, niet zou worden ‘meegenomen’.

Aan het werk!

Vanaf 08.00 uur, toen de uitdragerijen ongeveer het gehele park hadden overwoekerd, kwam de stroom bezoekers gestaag op gang. Na een vluchtig ontbijt tussen de bedrijven door zette Zuster Margaretha zich aan haar Rossini, om die pas vijf uur later weer in de koffer op te bergen.

Het was hard werken, het ene na het andere repertoire werd uit de tas getoverd. En terwijl de klanken van de accordeon door het park galmden, wist zuster Catharina met haar tomeloos enthousiasme de mensenmassa te interesseren voor vooral de twee goede doelen waar we het allemaal voor deden: de weeskinderen van de Sri Kanya Kumari Gurukula Ashram in Zuid India (zie www.svashram.nl) en de actieclub ‘Terug naar de bossen’ (zie eerdere blogs). 
Een hoogtepunt was het onverwachte bezoek van Franswa
Poerkwapa alias Ruud van der Broek van cabaretgroep De Gemeentereiniging, eveneens actief betrokken bij Terug naar de bossen! De Zuster en Ruud speelden wat samen en zongen uit volle borst het Terug naar de bossen-lied. Kijk hier naar het filmpje, het bewijs! Met dank aan Iris.

Acties

Ruud stal vervolgens de show met zijn accordeonspel,de Zuster kan daar niet aan tippen. Er zit dan ook wel ongeveer 40 jaar verschil in ervaring tussen die twee…

De verkoop van onze rommel stokte al vrij snel. Maar toen kwam zuster Catharina op een geweldig idee! Iedereen mocht gratis in onze waar graaien. En werd vervolgens wel uitgenodigd een donatie in de accordeonkist te werpen voor ‘het goede doel’. Het conceptVoor € 0,50 op de foto met De non met de accordeondeed het ook goed. 

Om 15 uur hielden we het voor gezien. De DAR, wagen van de (echte) gemeentereiniging, draaide inmiddels al op volle toeren en de geweldige ‘vondst’ van zuster Catharina had ertoe geleid dat we toch bijna los waren.
Toen de centjes tellen. Opbrengst € 158,90, door de Zuster aangevuld met € 1,10. Dus € 80,- per goed doel. Alle beetjes helpen, ‘het zijn de kleine dingen die het doen, die het doen….’.
Wij zijn tevreden en kunnen terugkijken op een heerlijke dag.

* Voor de niet-ingewijden

Zuster Margaretha maakt deel uit van de actiegroep ‘Terug naar de bossen’ (TNDB). TNDB is eind mei 2011 opgericht door Robin Hood alias Jan Troost, Harry Schreurs, Theo Hendrikse, Gerda Polman, Jeroen Zwart en nog een aantal mensen met een lichamelijke beperking. De huidige stapeling van bezuinigingsmaatregelen is voor hen rampzalig, en dreigt hen weer terug te drijven naar de bossen waar ze als kind waren weggestopt. Met man en macht hebben ze hun weg terug naar de gewone wereld bevochten. Maar waar gaat het anno 2014 naar toe?
 

Robin Hood wordt bijgestaan door o.a. zijn trouwe Broeder Tuck, met Zuster Margaretha aan zijn zijde.

Op sympathieke en ludieke wijze voert TNDB op allerlei manieren actie, vaak vergezeld van de geweldige mannen van cabaretgroep De Gemeentereiniging.
De eerstvolgende TNDB-actie is deelname aan de Walk of Shame, 5 mei a.s. in Brussel.