Oorlogsmonument Thierensweg Naarden

Aan het einde van de Lambertus Hortensiuslaan te Bussum, net over de kruising met de Amersfoortsestraatweg, begint de Thierensweg te Naarden. Direct aan het begin van deze

straat staan twee prachtige houten huizen. Bij het allereerste huis bevindt zich een hek, waar je van zonsop- tot zonsondergang in mag. Aan het einde van het grindpad, bijna onder de rijksweg staat een oorlogsmonument. Al die 25 jaar dat ik in Bussum woon, heb ik hier niet van geweten.
Totdat een kennis, wetende dat ik tegenwoordig deel uit maak van de Historische Kring Bussum, mij vroeg of ik daar meer van wist. Dus ging ik op onderzoek uit.


Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats

Ik stuitte op een indrukwekkend verhaal van hoe juist ook in de Tweede Wereldoorlog mensen zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats konden bevinden. Het is een verhaal zoals er zovelen zijn.
Maar elk verhaal is uniek omdat het om mensen gaat. Mannen, vrouwen, meisjes en jongens die omwille van de vrijheid en/of uit lijfsbehoud keuzes moesten maken. De grens tussen goed en kwaad lijkt zo makkelijk te trekken. Maar niets is minder waard.
En hoe heldhaftig
wij in een dergelijke situatie menen te zullen handelen, in de praktijk valt het vaak bitter tegen. Ik moet dan altijd denken aan Koot & de Bie met hun Wo ist der Bahnhof?
Vergeet niet dat er geen land in Europa is, waar procentueel gezien zoveel Joden zijn weggevoerd als in Nederland. 

Opa Juncker

Wil ik hierbij toch even kwijt dat mijn overgrootvader ‘Opa Juncker’, de oprichter van de gelijknamige fietsenfabriek, heel veel goeds heeft gedaan in de oorlog. Zonder dat hij dat wist heeft ook zijn dochter Daisy (ze was toen 20 jaar) samen met haar vriend (zoon van de oprichter van de Venz-fabriek) dusdanige huzarenstukjes uitgehaald dat het echt een wonder is dat die twee het overleefd hebben. En mede dankzij mijn overgrootvader heeft mijn moeder de oorlog overleefd. Hierover allemaal later nog minstens één blog. 

De vijf mannen

Voor mij hebben de vijf verzetsmannen, wiens namen op dit monument staan, een gezicht gekregen. Ze hebben hun keuzes met hun leven moeten bekopen. Mijn gedachten gaan zeker ook uit naar de jongen die uit zelfbehoud de aanleiding was voor deze laffe daad van de Duitsers. Hoe heeft zijn leven er nadien uitgezien? Het moet een onvoorstelbare last zijn geweest.

Hierbij het artikel over het oorlogsmonument aan de Thierensweg, zoals dat vandaag 7 mei 2014 in BussumsNieuws verscheen.