Ellende exploiteren

Onzinnige televisie-formats

Misschien ben ik toch oud(er) aan het worden.
Ik snap de televisieprogramma (formats)’s steeds minder. Interessante documentaires worden uitgezonden op een tijdstip dat driekwart van Nederland op één oor ligt. Wat we voorgeschoteld krijgen, is het ene ‘levensechte’ drama na het andere. Ongegeneerd op camera vastgelegd. Zodat wij ons als een soort voyeuristen in een piepshow kunnen verlekkeren aan het leed van onze arme medemens.

Familie- en burenruzies, die voor de camera opgelost moeten worden, hopeloze klussers, mensen die in vechtscheidingen liggen, extreem dikke mensen, stakkers die zich diep in de schulden hebben gestoken, viespeuken die hun huis in een vuilnisbelt hebben omgetoverd, vrijende dronken jongeren op een Caraïbisch strand, oudere dames die ‘heter’ zijn dan hun dochter, terminaal zieken, DNA onbekend-slachtoffers.

Mensonterende programma’s

Deze week hoorde ik dat de NCRV weer niet wil achterblijven bij deze mijns inziens mensonterende programma’s en volgende week start met het programma ‘Deel je leven’. Over mensen die aan de vooravond staan van een al dan niet levensreddende orgaantransplantatie. Kleenex vaart er wel bij. Maar ik niet. Ik overweeg om mijn televisie eruit te doen.
Dat wat nog de moeite waard is bij de publieke omroep wordt op onmogelijke tijden uitgezonden.

De initiatiefneemster van de eerste Nederlandse Kinderrechtswinkel in Nederland heeft tot op heden noch een computer, noch een tv/video/dvd-recorder. (Zelf heb ik overigens ook aan dit prachtige Kinderrechtswinkel-initiatief mogen meewerken. Nu dertig jaar geleden.)
Vergelijk je de tv-programma’s van toen met die van nu, dan denk je in een compleet andere wereld te hebben verkeerd. Koot en de Bie, De Stoel, Barend en Servet, Document, Hertenkamp.

Hertenkamp

Format ‘Met de billen bloot’

Al eerder heb ik geopperd dat de BN-ers, die de huidige ‘real-life programma’s met zulke gretigheid presenteren, zelf eens letterlijk met de billen bloot zouden moeten. (Zie ‘Met de billen bloot‘.) ‘Hoe doet de BN-er het; kleinste kamer-geheimen’. Wordt ongetwijfeld een kijkcijferhit. Camera’s in de plé van Gerard Joling, Gordon, Caroline Tensen, Wendy van Dijk en noem ze maar op.
Taboe’s bestaan niet meer, en dan hebben we er weer een (echt) shitprogramma bij.