Zuster Margaretha’s najaarscampagnes (deel 1)


50Plus Beurs 2015

Werkzoekenden worden, met De Boer (VNO-NCW), (minister) Kamp en Van Berkel (Volkskrant 18-09-2015) in de voorhoede, in de volksmond met het grootste gemak uitgemaakt voor inactieve, labbekakkende, bankhangende steuntrekkers.

Dat is niet alleen onnodig kwetsend en discriminerend, het gaat voor veel van die ‘lapzwansjes’ helemaal niet op!
Ook niet voor mijn strijdmakkers van ‘Terug naar de bossen’, die nu zo ongeveer allemaal zijn wegbezuinigd. 50Plussers zonder betaald werk met een handicap. En dat bovenop de uitkleding van de zorg, die hen bovenmatig treft, in de portemonnee, maar ook in de ziel. De voorvechters van de emancipatie van gehandicapten, die hun strijd begonnen in de jaren ’70, zijn bijna moe gestreden.
Maar toch weten ze zich telkens weer omhoog te hijsen en hun gezicht te laten zien: in Den Haag, Eerste en Tweede Kamer, op straat, bij demonstraties, 50Plus- en Supportbeurs. Ze geven cursussen aan brandweerlieden, lezingen voor belangengroeperingen en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan.
Dit najaar deed Zuster Margaretha mee aan een paar activiteiten. Zeer bescheiden in vergelijking met de kerngroep, maar wel zeer gemeend en vol overgave. Op Facebook is dat terug te vinden, maar niet iedereen maakt gebruik van dit medium. Daarom hierbij, speciaal voor de Facebook-lozen, een verslag per activiteit:

● 50Plus Beurs
● ZzinN Memory Lane 2015
● Tweede Kamer, openbare zitting Participatiewet
● FNV-foto actie

50Plus Beurs 2015

Op 18 september, op haar verjaardag, reisde de Zuster naar Utrecht om samen met Jan Troost, Harry Scheurs en Charlie Loos de 50Plus Beurs ‘onveilig’ te maken.
Charlie trok er de hele dag op uit met de collectebus.

Jan, Harry en de Zuster vormden een mobiele cameraploeg, op zoek naar Kamerleden. Die waren op deze Beurs dun gezaaid. We achtervolgden Henk Krol gedurende minstens een half uur, voor interviewtje van twee minuten en Jan maar zeulen met die zware camera. Verder een interview met Norbert Klein van de eenmansfractie Klein. (Dag twee was goed voor een uitgebreid gesprek met Emile Roemer)
Ook de participatie en toegankelijkheid van de verschillende standhouders en hun koopwaar waren op deze Beurs onze punten van aandacht. Dat werd ons niet door iedereen in dank afgenomen. We gingen bijna op de vuist met een stel potige standhouders…
Zonder voorbereiding kreeg ook de Zuster de microfoon onder haar neus geduwd toen ze met Harry even uitrustte op een lekkere tweezits-schommeltuinbank. Ze hield een vurig pleidooi voor voorzetting van het unieke filmproject

‘Aparticipatie’ van Jan Troost. Klik hier voor het filmpje, getiteld ‘De nozem en de non’.

De Zuster biecht hierbij op dat ze in dat romantische schommelbankje met Harry heeft gekust, samen met hem op een Tempura-bed heeft gelegen. En aan het einde van deze, weer gedenkwaardige, dag ging ze op haar knieën onder de rolstoel van Jan op zoek naar haar verjaardagscadeau.
We deden ‘serious business’, maar wisten dat weer af te wisselen met hilarische situaties. 
De Zuster zal haar 61-ste verjaardag niet snel vergeten!!!