Vuurwerk ellende

Slachtoffers en andere gedupeerden van vuurwerk

De cijfers anno 2016/2017 liegen er niet om!

Bij de afgelopen jaarwisseling (2016 – 2017) zijn meer gewonden gevallen dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. 
In 82 van de 98 afdelingen voor spoedeisende hulp kwamen in totaal 637 mensen met vuurwerkletsel binnen. Vorig jaar waren er 576 gewonden in alle afdelingen.
Veel mensen raakten gewond aan hun ogen. Zo telde het Oogziekenhuis in Rotterdam 30 mensen met oogklachten. Sommigen van hen zullen blind worden aan een of beide ogen. Andere gewonden verloren vingers, vijf mensen moeten een hand missen. In Dordrecht raakte een man een halve bil kwijt door vuurwerk. Eén man is overleden. Het vuurwerk dat hij zelf had aangestoken ontplofte in zijn gezicht.

Ook het afgelopen jaar werd weer druk gediscussieerd over vuurwerk. De knallen, zo hoor ik unaniem om mij heen, waren beslist harder dan de jaren daarvoor. Maar gelukkig hebben ‘maar’ 85 Bussumers daarover geklaagd!

Voorgaande jaren

Al vele jaren maak ik mij zorgen om het uit de hand lopen van wat een gezellig volksgebruik zou moeten zijn. (En dan heb ik het nu nog niet eens over het leed dat dieren in die periode wordt aangedaan.) Soms klim ik dan in de pen. Zie hieronder.
Wel leuk om te vermelden dat Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, zo sportief was om mij rond 00.30 uur op 1 januari 2018 persoonlijk te bezoeken met de vraag of het hier allemaal goed was gegaan.

 
 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Vuurwerkellende-17-01-2018-337x1024.jpg