Maria Louise Mispelblom Beijer-Theunissen (5)

Aflevering 5

Al schilderend aan lager wal geraakt

Het decembernummer 2017 van Bussums Historisch Tijdschrift (uitgave van de Historische Kring Bussum) is bijna geheel gewijd aan Bussumse kunstenaars. Ik was heel blij dat men mij vroeg om daarin over Maria Mispelblom Beijer-Theunissen te schrijven. 
Vanaf september 2015 doe ik onderzoek naar, en schrijf ik over de levensgeschiedenis van deze bijzondere vrouw. Nog altijd duiken nieuwe aanknopingspunten en schilderijen van haar op.
Het uitgebreide verhaal is te vinden bij het Atria (kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis): https://atria.nl/bibliotheek-archief/collectie/boek/111986/

Resumé van het voorwoord uit het decembernummer van Bussums Historisch Tijdschrift:

‘Sinds de komst van de spoorweg in 1874 heeft het Gooi onmiskenbare aantrekkingskracht uitgeoefend op kunstenaars van verschillende disciplines. Het was (en is) een mooie, rustige en schone omgeving om te wonen, en bovendien op steenworp afstand van de metropool Amsterdam. Vooral voor de schilders van het einde van de 19de eeuw bood deze streek bovendien een fraai decor voor hun landschappen. 

Het lijkt nogal eens alsof in Bussum vooral letterkundigen neerstreken. Maar ook Bussumse kunstenaars van formaat vestigden zich er. De eerste Bussumse schilder van formaat was Willem Bodeman. Andere (meer of minder bekende) namen zijn o.a. Jan Veth, Lambertus Zijl, Jan Verhoeven, Ben Hosman, Gretha & Adri Pieck en Peter Pontiac. En de onfortuinlijke Maria Mispelblom Beijer, die al schilderend aan lager wal raakte, maar die nu eindelijk door Margreet de Broekert in ere wordt hersteld.’ 

Bussums Historisch Tijdschrift december 2017

Hieronder mijn artikel in Bussums Historisch Tijdschrift. (Eerdere artikelen over Maria Mispelblom Beijer-Theunissen verschenen in BussumsNieuws van 30 maart 2016 en 6 april 2016.)