Oorlogsdrama in het Brediuskwartier

Familie van Meurs en familie Nassette zwaar getroffen

Eind 2018 merkte een nieuw lid van de Historische Kring Bussum tijdens een informatiebijeenkomst op dat er in de afgelopen jaren veel is geschreven over de gevolgen van het bombardement op hotel Bosch van Bredius (Naarden) op 21 maart 1945, maar  nauwelijks iets over die van het bombardement negen dagen later op hotel Jan Tabak (Bussum). Bij beide ‘friendly fires’ waren burgerslachtoffers gevallen, en waren de aanvallen achteraf bezien zinloos: de Duitse generaal en zijn staf hadden zich al naar elders verplaatst.

Schokkend verhaal

Over de ellende die het bombardement op hotel Bosch van Bredius had veroorzaakt, schreef ik al eerder. Maar ook mij was niet veel bekend over de desastreuze gevolgen van de afgeworpen bommen, die bedoeld waren geweest voor hotel Jan Tabak. 
Stukje bij beetje kwam ik achter de ware gebeurtenissen. Was er in de plaatselijke geschiedkundige bronnen sprake van ‘geen’ of ‘twee’ doden, naar nu blijkt zijn op Goede Vrijdag 30 maart zeven mensen omgekomen. 
Vijf van hen verbleven in de schuilkelder in de tuin van de Bussumse A.L.G Bosboom Toussaintlaan nummer 6. Deze schuilkelder kreeg een voltreffer, met alle gevolgen van dien. Ook twee jonge vrouwen, die met hun fiets op weg waren naar hun werk, werden vlak voor hotel Jan Tabak, op de Amersfoortseweg, dodelijk getroffen.
De details over de ravage in de tuin van de Bosboom Toussaintlaan zijn gruwelijk. 
Naar aanleiding van het verschijnen van mijn artikel(tje) hierover in Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws 3 april jl. komen nog meer verhalen los. 
Deze zeven slachtoffers krijgen nu dan toch eindelijk een soort eerherstel.

In dit graf is Willemijntje van Zijl anoniem bijgezet

Hieronder het artikel van 3 april 2019 en dat van 27 november 2013

(In Bussums Historisch Tijdschrift mei 2019 jaargang 35, nummer 1 schreef ik meer over deze twee zinloze bombardementen.)