Elise Dammers, verzetsstrijder

Bussum 27 mei 1921 – Ravensbrück 13 januari 1945

Het tragische lot van een dappere studente

De eindredacteur van de Bussumse buurtglossy Spiegelschrift vroeg mij over Elise Dammers te schrijven voor het mei-nummer 2022. Vaag had ik ooit haar naam gehoord. Maar wat een bijzonder en tragisch verhaal schuilt daarachter. Dat Elise dispuutsgenoot van het eerste uur was van dispuut GEMMA, opgericht door onder andere Hannie Schaft, was een ‘ontdekking’. (Lees hier meer over GEMMA.)

Ik vermoed dat Elise Dammers zo’n stille kracht was, de bescheidenheid zelve. Totdat zij werd verraden in april 1944 hielp zij Joodse kinderen onder te duiken en zorgde zij voor valse persoonsbewijzen. Een vergeten heldin waar ik steeds meer over te weten kom. Elise die omkwam in Ravensbrück. En niet zoals in het officiële Rode Kruisrapport staat aan tyfus. Zij werd doodgeknuppeld nadat de Duitsers ontdekt hadden dat zij een medegevangene wilde helpen ontsnappen. Dominee H.J. Heering had al eens in een interview uit 1997 gezegd: ‘… één van mijn liefste catechisanten die joden in huis had, is in Ravensbrück doodgeknuppeld.’

Elise Dammers (foto Beeldbank WO2)

Hieronder mijn artikel over Elise Dammers, zoals verschenen in Spiegelschrift nr. 29, pag. 35, 37-39.
Daarna de originele brief die Elise schreef vanuit Kamp Vught in juli 1944 (niet 1943, ze was toen nog niet opgepakt) plus de uitgetypte versie. En het aanvraagformulier dat haar moeder na de oorlog invulde om Elise op de ‘Eerelijst der namen van hen, die voor het vaderland zijn gevallen’ te krijgen.

Voor wie meer wil lezen over de andere vier Gemmezen die omkwamen (Hannie Schaft, Dora Korijn, Phine Kits van Heijningen en Sonja ) dan verwijs ik naar het artikel dat ik voor het reünistenblad Nos lungit Amicitia schreef in mei 2022.

Elise Dammers Koningin Emmalaan Bussum

Brief van Elise, d.d. 16 juli 1944, verstuurd vanuit Kamp Vught