Gooise wasserijen

‘Het Gooi? Daar stuurt men toch alleen zijn was heen?’

Toevallige ontmoeting

Jaren geleden raakte ik bij toeval in een Bussums restaurant in gesprek met mevrouw Van der Erven-Van Amsen. Zij bleek de dochter te zijn van de directeur van toenmalige Gooische Stoomwasscherij. Die wasserij bevond zich op de grens van Naarden en Bussum, ter hoogte van Het Meertje van Vlek. Mevrouw van den Erven bleek een geboren en getogen Naardense, met grote belangstelling voor de locale geschiedenis. Het bleef niet bij die ene ontmoeting, er volgende er vele.
In maart 2016 interviewde ik haar voor de eerste editie van Voor Elkaar in het kader van NL Doet.
En ik beloofde haar een artikel te schrijven over de Gooise wasserijen in het algemeen en de fabriek van haar vader in het bijzonder. Met het mooie verhaal over wat er in de oorlog op Koninginnedag 1941 rondom de schoorsteen van de fabriek gebeurde.

Gooische Stoomwasscherij

Gooise kindermoorden

Tijdens een van mijn bezoeken aan mevrouw Van der Erven bracht ik het onderwerp van de Gooise kindermoorden ter sprake. In de oorlog verdwenen twee meisjes uit Bussum en twee jongens uit Hilversum. De meisjes zijn vermoord teruggevonden, van de jongens ontbreekt nog altijd elk spoor. (Zie ook elders op mijn website.) Mevrouw Van der Erven was destijds veertien jaar. Ze herinnerde zich deze verdwijningen niet, maar zij vertelde mij wel een verhaal waaruit ik opmaakte dat het heel goed kan zijn dat zij en haar jongere zusje net op tijd uit de handen van de moordenaar bleven.

Drents Dagblad 15-10-1942

Naardense Oranje Bovenpad

Terug naar het oorlogsverhaal over de schoorsteen van de Gooische Stoomwasserij. Dat was in 2020 aanleiding voor de Gemeente Gooise Meren om het naamloze paadje, dat nu van de Jan ter Gouwweg naar het Meertje van Vlek en vice versa loopt, het Oranje Bovenpad te noemen.

Dit overigens op suggestie van de Historische Kring Bussum. Op 2 september 2020 werd dit Naardens pad feestelijk geopend, in bijzijn van veel belangstellenden waaronder twee mensen die destijds ooggetuige waren geweest van de bekladde schoorsteen van de Gooische Stoomwasscherij.
Mij was gevraagd het bijbehorende verhaal te vertellen. Ook te bekijken via de Gedenkroute Gooise Meren.

Hieronder het artikel zoals te lezen was op 21 september 2016 in BussumsNieuws. Of zie het digitale archief van de Historische Kring Bussum.