Oude boerderij werd een nieuwe woning

Eerste Bussumse postkantoor aan de Bussumse Plaggenweg

Mijn artikel in Spiegelschrift najaar 2016 over Maria Mispelblom Beijer-Theunissen (zie aflevering 1 t/m 7 op deze website) was aanleiding voor de redactie van dit tijdschrift om mij te vragen over de boerderij op de Plaggenweg in Bussum te schrijven. Voor genoemd artikel had ik de afbeelding van die boerderij ter illustratie aangeleverd.

Het verhaal achter dit schilderij wil ik de lezer niet onthouden. Het tweeluik over het leven van Maria Mispelblom Beijer, zoals dat in maart en april 2016 in BussumsNieuws was verschenen, was voor de heer Peter de Graaf aanleiding mij op te bellen.

Familie de Graaf

Ook Peter de Graaf bleek in het bezit te zijn van een schilderij van Maria. Ik ging bij hem op bezoek.
Peter’s vader Piet kwam uit een gezin met acht kinderen, dat aanvankelijk achter de boerderij aan de Plaggenweg 5 in een soort bouwval woonde.

Vader De Graaf begon na zijn trouwen een zuivelhandel en huurde deze boerderij vervolgens voor 8 gulden per week. Maar met vijf kinderen en de zaak werd dit onderkomen te klein en vertrok het gezin naar de Gooiberglaan. Peter was toen 8 jaar. Omdat moeder De Graaf wist dat deze verhuizing haar man aan zijn hart ging, vroeg ze Maria om de boerderij te schilderen, als afscheidscadeau.

Plaggenweg 5 te Bussum

Peter ziet Maria nog voor zich. Zittend op een krukje voor zijn ouderlijk huis schilderde zij de boerderij aan de Plaggenweg. 
Maria was ook in die buurt een bekend figuur. Ze woonde toen al op de Veldweg. Elke dag kwam ze naar het huis van de priester, de ‘rector’ die de zielzorg had voor de mensen in het Majella-ziekenhuis en op het ziekenhuisterrein woonde, om zijn hond uit te laten. De kinderen gniffelden wat om haar aparte verschijning, maar ook omdat ze van Maria per gevangen muis een dubbeltje kregen! Maria ontfermde zich dan vervolgens over zo’n muis.

Peter de Graaf

Hij weet ook nog wel van de rel toen haar honden werden weggehaald. ‘Dat was hét gesprek van de dag.’ Het verbaast hem niets als ik hem vertel dat ze daarna in een krankzinnigengesticht terecht is gekomen.

Peter nam, aanvankelijk samen met drie broers, de zuivelhandel van zijn vader over. Maar met de komst van de supermarkten voelde hij zich meer een bedelaar dan een melkboer, en stopte ermee.

Artikel over deze boerderij in Spiegelschrift

Maar dan nu terug naar waar ik mee begon. Het artikel over deze oude boerderij in de woonwijk Het Spiegel. Achter de voordeur van de Plaggenweg 5 in Bussum schuilt een rijke geschiedenis. Zo was deze boerderij ooit het eerste Bussumse ‘postkantoor’.
Daarover meer in onderstaand artikel.

Spiegelschrift nr. 13, winter 2016 pag. 35


Spiegelschrift nr. 13, winter 2016, pag. 37