Majellatorentje in Bussum

Wat rest van het r.k. ziekenhuis De Majella in het Spiegel

Plaatsen van herinnering

Afgelopen september 2022 verscheen het themanummer ‘Plaatsen van herinnering‘, een uitgave van de Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE). De redactie had mij gevraagd iets te schrijven over het Majellatorentje, het enige overblijfsel dat nog herinnert aan streekziekenhuis De Majella dat in 1994 werd gesloopt. Zelf ben ik in 1989 in Bussum komen wonen. Ons huis grensde aan het terrein van het ziekenhuis, dat toen dus nog volop in gebruik was. De sloop hebben wij ook van nabij meegemaakt, wat een ellende was dat.

Geschiedenis van de Majella

In het artikel dat ik voor TVE schreef wordt uitgebreid stilgestaan bij het ontstaan van dit ziekenhuis. Daarin speelde Anton Dreesmann, die in het Bussumse Spiegel woonde, een belangrijke rol. Dreesmann was medeoprichter van de warenhuisketen Vroom & Dreesmann.

De eerste ziekenauto, een cadeau aan de Majella van Anton Dreesmann ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag

Wat begon in de grote villa Spiegelheuvel aan de Iepenlaan groeide uit tot een groot streekziekenhuis.
In de oorlog verborg het ziekenhuis, dat toen onder leiding stond van dr. J.M.H.A. Martens, ondanks de aanwezigheid van de bezetter, daar waar mogelijk mensen in nood. (In mei 2022 kreeg dokter Martens postuum de Yad Vashem-onderscheiding, in de synagoge in Bussum. Meer hierover is te vinden op de Facebook-pagina van het Holocaust Comité Gooise Meren).

Wat nu nog rest is het torentje dat op het oude deel van het ziekenhuis stond. Dat is ‘gerestaureerd’, waarbij weinig is overgebleven van het origineel dat in zeer slechte staat verkeerde. Het prijkt nu in het Majellapark op het voormalige ziekenhuisterrein.

Het Majellatorentje in Bussum

Hieronder het artikel zoals verschenen in het dubbele nummer 3 & 4 van TVE, najaar 2022.

TVE nr. 3 & 4 sept. dec. 2022, pagina 184
TVE nummer 3 & 4, sept. dec. 2022, pag. 185
TVE nummer 3 & 4, sept. dec. 2022, pag. 186
TVE nummer 3 & 4, sept. dec. 2022, pag. 187
TVE nummer 3 & 4, sept. dec. 2022, pag. 188
TVE nummer 3 & 4, sept. dec. 2022, pag. 189