4 mei herdenking Bussumse Verzetsliedenbuurt 2024

Indrukwekkende bijeenkomst

Voor de derde keer vond op 4 mei jl. in Bussum-Zuid de herdenking plaats voor elf omgekomen, lees vermoorde, Bussumse verzetsmensen. Tien mannen en een vrouw.
In die buurt, die vlak na de oorlog is gebouwd, zijn negen straatnamen naar hun vernoemd. De Ruysstraat verwijst naar drie mannen uit één gezin: vader Gerrit en zijn zoons Herman en Hugo.

Herdenking 2022

De eerste keer dat deze herdenking gehouden werd, op 4 mei 2022, was spannend. Zelf had ik dat jaar het initiatief ertoe genomen. Zou er belangstelling zijn voor zo’n lokale herdenking, naast de diverse andere herdenkingen die al vele jaren in gemeente Gooise Meren plaatsvinden? Dat bleek zeker het geval te zijn, dus voor herhaling vatbaar.

Gooi- en Eemlander 05-05-2022

Herdenking 2023

De herdenking in 2023 mocht zich verheugen in nog meer aanwezigen. Als een van de organisatoren had ik inmiddels nabestaanden van deze verzetsmensen weten te achterhalen.

Bijzonder was toen dat het informatieve gedenkbord, dat in samenwerking met reclamebureau Holland en smederij Van Leeuwen tot stand was gekomen, door deze familieleden werd onthuld. De aanwezigheid van de Koninklijke Marechaussee was indrukwekkend, evenals de door wethouder Nico Schimmel gespeelde Taptoe. Deze lokale, intieme herdenking werd het eerste item in het SBS Hart van Nederland journaal van 4 mei om 17.45 uur. (Lees hier het uitgebreidere verslag.)

Herdenking Verzetsliedenbuurt Bussum-Zuid 2023


De elf namen krijgen nu, zelfs letterlijk, een gezicht. Op het informatiebord is van elk van deze mensen een foto afgebeeld. De QR-code verwijst naar een speciale webpagina waar hun uitgebreide levensverhalen te vinden zijn.

Herdenking 2024

De herdenking van afgelopen 4 mei was ook weer bijzonder. In de loop van 2023 wist ik nog meer nabestaanden te vinden. Zonder uitzondering waarderen zij het dat hun familieleden op deze wijze worden herdacht. Want wie weet nog wat er achter die naambordjes aan verhalen schuilt?
Met name de persoonlijke verhalen van drie familieleden van de verzetsmensen maakte diepe indruk op de vele aanwezigen. Men was tot tranen toe geroerd.

Irene Bottema, dochter van Jan Bottema verwoordde op indringende wijze hoe haar ouders, beiden in het verzet, ondanks de gevaren die dit voor hun jonge gezin met zich meebracht, er toch voor kozen hun medemensen te helpen.
Namens Sjoerd Bleeker, kleinzoon van Fokke Bleeker, las ik zijn verhaal voor waarin hij openhartig vertelt over de opa die hij zelf nooit gekend heeft.
Tot slot was de vrouw van de kleinzoon van T.B. Huurman aan het woord. Haar indrukwekkende verhaal eindigde met het voorlezen van een deel van de afscheidsbrief die Huurman schreef vlak voordat hij werd gefusilleerd.

Onder de aanwezigen waren dit jaar behalve kleinkinderen ook achterkleinkinderen van de omgekomen verzetsmensen aanwezig. Nadat wethouder Nico Schimmel de Taptoe en het Wilhelmus had gespeeld legde hij samen met hun de eerste krans.

Inmiddels is deze herdenking in Bussum-Zuid nu opgenomen te midden van de andere 4 mei herdenkingen in gemeente Gooise Meren.
Ik hoop ook volgend jaar mijn aandeel daar weer aan te kunnen en mogen leveren. En u ook dan weer in groten getale te mogen ontmoeten en begroeten.