Maxima en mijn accordeon

Accordeon, een van de meest ondergewaardeerde instrumenten

Tietenpletter, armeluisorgel, zuigspinet, jammerkast, spreeuwekissie, piano met bretels, notenpomp, buikorgel

(Onderstaande tekst schreef ik in 2011. Op mijn blog, dat in 2021 is omgezet naar deze website. Blijkbaar was dit daarna niet meer vindbaar. Herkansing!)
Sinds twee jaar heb ik een nieuwe hobby. Accordeon spelen. Onlangs vroeg de plaatselijke krant mij waar ik spijt van had. Mijn antwoord: misschien dat ik het accordeon niet eerder heb ontdekt.
Ik voegde eraan toe: een zeer onterecht ondergewaardeerd instrument.

Mijn vader speelde in zijn jonge jaren ook accordeon. Later niet meer, ik heb hem er nooit op horen spelen. Direct na de bevrijding gaf hij met zijn bandje ‘The little Swingboys’ (waaronder een meisje) tussen de schuifdeuren van het huis van mijn grootouders een concertje voor Canadezen. Mijn oma verzorgde de pr. In ruil hun optreden kregen ze snoep! Daar waren ze zielsblij mee.
Mijn vaders accordeon is naar familie gegaan en vervolgens verdwenen. Verkocht. Jammer!

De reacties van menigeen in mijn omgeving op mijn nieuwe hobby zeggen genoeg.
Er wordt wat meewarig naar mij gekeken. Ach gut, ze bespeelt nu een Amsterdams kroeg-instrument. De tietenpletter, armeluisorgel, zuigspinet, jammerkast, spreeuwekissie, piano met bretels, notenpomp, buikorgel.
Het oubollige imago lijkt moeilijk af te schudden.

Vernuftig, ingewikkeld te bespelen instrument

Velen van jullie realiseren zich niet dat de accordeon een zeer vernuftig muziekinstrument is.
In een grote accordeon zitten maar liefst duizenden onderdeeltjes. Tongetjes, houten kasten, kartonnen balgen, toetsen, stukjes leer en nog veel meer.
In vroegere tijden duurde het een half jaar voordat zo’n instrument gemaakt was. Rond 1900 kwamen er steeds meer fabrieken die accordeons vervaardigden. Daardoor werden ze steeds goedkoper. Je kon er zegeltjes voor sparen bij sigaretten. En soms kreeg je zelfs een accordeon cadeau bij de aankoop van een nieuwe fiets.

Een eenvoudig te bespelen instrument is het zeker niet. De vele kleine basknopjes, de pianotoetsen die je op de tast moet zien te vinden, de balg die regelmatig heen en weer bewogen moet worden, de diverse registers waar tussen je moet schakelen.
Dat maakt wel dat de soorten muziek die je met een accordeon kunt spelen zeer uiteenlopend zijn. Van klassiek, klezmer- en Balkanmuziek tot Amsterdamse medley’s, van Latijns-Amerikaans tot cajun, Franse chansons en zigeunermuziek. En dat is nog lang niet alles.

De traan van Maxima

Er gloort hoop.
De huwelijksplechtigheid van Maxima en Willem Alexander, met Carel Kraaijenhof op de bandoneon, was een regelrechte ‘tear jearker’. De bandoneon is, samen met de trek- en mondharmonica en het harmonium, familie van de accordeon. In de slipstream van Het Huwelijk lijkt de accordeon ook wat meer aandacht en waardering te krijgen. Dat werd hoog tijd.

Sinds anderhalf jaar maak ik deel uit van het oudste accordeonorkest van Amsterdam, de Amsterdamse Accordeon Vereniging Insulinde. Ooit in 1936 opgericht en nog altijd levensvatbaar. We hebben onlangs ons jubileumconcert gehouden vanwege het 75-jarig bestaan. Het gros van de orkestleden maakt al 25 tot 35 jaar deel uit van Insulinde. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Brigitte Kaandorp’s ode aan het/de accordeon

Tot slot de ode van Brigitte Kaandorp (zij is onder andere accordeoniste) aan dit unieke instrument, mij uit  het hart gegrepen:

Ik heb een accordeon gekocht
O zo een aardig ding
Ik heb ook meteen maar een liedje gewrocht
En dat is wat ik nu zing

refr.:
Accordeon
Accordeon
Met mijn vingertoppen

Beroer ik je knoppen
Accordeon
Accordeon
Ik duw en ik trek
En ik zing als een gek
Nee ik ben niet te stoppen
’t Kostte me wel een lieve duit
Maar ik heb echt geen spijt
Hij is mijn vriend, ik leef mij op hem uit
En hij heeft alle tijd
Ik ben nu niet meer zo alleen
Hij staat steeds voor me klaar
Ik had er vroeger ook wel een
Maar dat was een gitaar

refr.

Hij is steeds vrolijk en altijd blij
Wij hebben altijd pret
Als ik laat thuiskom dan wacht hij op mij
En dan doen we nog een duet
Ik sla zijn riemen om me heen
En neem hem aan mijn hart
Trek dan zijn flanken zacht vaneen
En zing met hem in driekwart

refr.