Gerrit Jan van Heuven Goedhart (1901-1956), deel 2

Eindelijk vernoemd in zijn geboortedorp Bussum

Pieter Schut, hoofdredacteur van Spiegelschrift, maakte tijdens de door hem (en Jan Schippers) bedachte Van Kooten & De Biewandeling een opmerking bij de tegel in de gevel van boekhandel Los.
Met daarop de tekst ‘De eerste steen gelegd door Jan Gerrit en IJp Goedhart 1921-5-07

Die tegel was dus het enige in Bussum dat herinnerde aan de geboorteplek van Gerrit Jan van Heuven Goedhart. Zijn voornaam is verkeerd gespeld en hij veranderde later zijn achternaam. (Zie deel 1.)
Rens Muller, journalist bij de Gooi- en Eemlander, die aan deze wandeling deelnam, vond dit een interessant gegeven en via Pieter nam hij contact met mij op. Dat resulteerde in een mooi artikel in genoemde krant.

Gooi- en Eemlander 5 oktober 2024

G.J. van Heuven Goedhartplein, wel of niet?!

Misschien heeft dit krantenartikel bijgedragen aan het aanvankelijk heuglijke feit dat het college van Burgemeester en Wethouders op 8 januari 2025 besloot het toen nog naamloze parkeerterrein achter boekhandel Los toch om te dopen tot het G.J. van Heuven Goedhartplein.
Het streven was om dit naambord rond de geboortedag van Gerrit Jan van Heuven Goedhart op 19 maart geplaatst te hebben. Met natuurlijk een bijbehorende officiële onthulling.

Na de aanvankelijke goedkeuring door het college van B&W bleek bij de uiteindelijke naamgeving Gerrit Jan’s initialen te zijn ‘weggevallen’. Temeer daar bij het ingemetselde tegeltje in de muur van de boekhandel de steenhouwer destijds zijn initialen omdraaide, Jan Gerrit, hecht de familie er aan dat zijn intialen op het naambord zouden worden gezet. Op dinsdag 28 januari 2025 zou daarover door het college worden beslist.

Vervolgens verscheen op 23 januari 2025 onderstaand bericht in de Gooi-en Eemlander. (Met deze kanttekening dat wethouder Marshall de familie zelf tot die tijd noch gezien noch gesproken had.)

Gooi- en Eemlander 23-01-2025

Naar aanleiding hiervan meldde zich ineens een ver familielid Goedhart, die de directe familie Van Heuven Goedhart vlak na de Tweede Wereldoorlog voor het laatst had gezien en gesproken. Ze zou benaderd zijn door journalist Rens Muller die blijkbaar uit was op sensatie. Dat lukte aardig.

Eén telefoontje of mail naar de familie Van Heuven Goedhart om uitleg te vragen alvorens hoog van de toren te blazen was voldoende geweest om misverstanden uit de weg te ruimen. Recente contactgegevens waren sinds een half jaar bij mevrouw Ada bekend.

Gooi- en Eemlander 30 januari 2025

Naast het artikel ‘Schandalig om parkeerplaats naar Nobelprijswinnaar te vernoemen‘ verscheen kort daarop in dezelfde Gooi- en Eemlander een cartoon, waar wethouder Marschall (en ondergetekende!) eveneens allesbehalve blij mee was.

Gooi-en Eemlander 1 februari 2025

Geduld is op

Naar aanleiding van al deze commotie kwam de gemeente met een onzinnig alternatief.
In Naarden is recent een jeu-de-boulesbaan geopend. Die plek zou naar G.J. van Heuven Goedhart vernoemd kunnen worden. Hoe verzin je het.
Van Heuven Goedhart heeft in zijn (te korte) leven tot driemaal toe in Bussum gewoond, en in de oorlog op diverse adressen in Bussum ondergedoken gezeten. Met Naarden had hij helemaal niets. Om dan ook nog zo’n ballenbaan naar deze man te vernoemen zou pas echt ‘schandalig’ zijn.

Na een halfjaar gejojo, ik was hier vanaf augustus 2024 mee bezig geweest, was het voor mij klaar. Zeker ook tegenover de familie Van Heuven Goedhart kon ik dit niet langer ‘verkopen’.
Ik besloot burgemeester Han ter Heegde, wij kennen elkaar, aan te schrijven. En toen was het binnen een paar dagen geregeld.

GooiseMerenNieuws 12 maart 2025

Waardige opening van Het Plein

Op 19 maart 2025 was het dan eindelijk zover. In bijzijn van de nodige pers, burgemeester Han ter Heegde, de wethouders Marschall en Schimmel, familieleden van Van Heuven Goedhart en veel belangstellenden werd een van de vier straatnaamborden feestelijk onthuld.

Aanwezig waren NH TV, Gooi TV en de Gooi- en Eemlander


Gesproken werd door wethouder Marschall, mevrouw La Lau-van Heuven Goedhart en Margreet de Broekert.
Als verrassing had drukkerij Walden twintig exemplaren van ‘De reis van colonel Blake’ herdrukt. (Zie ….) Die vonden gretig aftrek. In de zijetalage van de boekhandel bevond zich een mooie poster met wat meer informatie over deze bijzondere man plus een exemplaar van de lijvige biografie ‘Riemen om de kin’ en ‘De reis van colonel Blake’.

Gooi- en Eemlander 19 maart 2025

Op alle vier de hoeken van het terrein bij de Veldweg prijken nu borden met daarop ‘G.J. van Heuven Goedhartplein’. De ondertitel is inmiddels, naar aanleiding van commentaar van een Amsterdamse professor, veranderd van ‘Verzetsman, oprichter van de UNHCR‘ in ‘Verzetsman, 1e Hoge Commissaris van de UNHCR”.