NK Tegelwippen 2023
Ludieke actie om aandacht te vragen voor vergroening en verduurzaming Voorgeschiedenis Na maandenlang vooral bezig geweest te zijn met de Tweede Wereldoorlog stort ik mij nu op het promoten van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Drie jaar geleden bedachten Amsterdam en Rotterdam een ludieke actie om hun steden meer te vergroenen. Met de steeds warmer wordende…
Lees meerBussumse familie Ruys zwaar getroffen in de oorlog
Vader Gerrit Ruys en zijn zonen Hugo en Herman Geen van drieën overleefden hun verzetsdaden Op verzoek van de redactie van Spiegelschrift schreef ik over het dramatische verhaal van de familie Ruys. Herman was vooral actief binnen de studentenverzetsgroep De Vliegende Brigade. Hugo verzette veel werk voor de illegale krant Het Parool. Vader Gerrit hielp…
Lees meer4 mei 2023 Herdenking Verzetsliedenbuurt Bussum Zuid
Waarom deze persoonlijke inzet ENTER MEDIA (uitgever van onder andere Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws) vroeg mij onlangs naar de beweegredenen om mij zo in te zetten voor de 4 mei herdenking in Bussum Zuid. (Onderaan deze bijdrage is het hele interview te lezen.) Toegegeven, het heeft mij meer, vooral ook geestelijke inspanning, gekost dan ik…
Lees meerZaterdagportret met… Margreet de Broekert
‘De borstenbus heeft mij gered’. De titel van het uitgebreide interview met mij dat verscheen in Bussums-, Naarder- en Muidernieuws. Dat komt misschien nogal binnen, maar ik zou er niet meer geweest zijn als ik toen die eerste keer, net 50 geworden, niet gegaan…
Lees meerInternationale Vrouwendag 2023
Op 8 maart 2023 hield ik ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag een lezing over Bijzondere Bussumse Vrouwen. Zeven vrouwen die elk op eigen wijze een bijdrage hebben geleverd aan de emancipatie van de vrouw.
Lees meerSusanna Maria van Woensel Kooy (1875 – 1934)
In verband met het honderdjarig bestaan van de voormalige jeugdkapel aan de Meentweg was mij gevraagd daar over te schrijven. In dit artikel aandacht voor Susanna van Woensel Kooy , ‘haar’ jeugdkapel (en het drama dat daar in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond) en het kinder- en jeugdwerk anno 2021.
Lees meerMajella Ziekenhuis, nu Majellapark
Voor het themanummer van Spiegelschrift’ ‘Gezond in Het Spiegel‘ was ik gevraagd twee artikelen aan te leveren. Eén over dokter Hirschel-Kerényi, de eerste vrouwelijke huisarts in Bussum die van 1922 tot 1957 haar praktijk in Bussum had. En één over de gezondheidszorg in het Spiegel.
Lees meerMajellatorentje in Bussum
Afgelopen september 2022 verscheen het themanummer ‘Plaatsen van herinnering‘, een uitgave van de Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE). De redactie had mij gevraagd iets te schrijven over het Majellatorentje, het enige overblijfsel dat nog herinnert aan streekziekenhuis De Majella dat…
Lees meerJuncker Rijwielfabriek
Afgelopen zaterdag 14 januari 2023 werd door de Vereniging Oud Apeldoorn het eerste exemplaar van het boek ‘De oude Brinklaan >Apeldoorn’ overhandigd aan burgemeester Ton Heerts. Mij was gevraagd in dit boek een hoofdstukje te schrijven over de Juncker Rijwielfabriek. Destijds gevestigs aan de Brinklaan 166 – 168. Deze fabriek was opgericht door mijn overgrootvader Johann Michael Juncker.
Lees meerDirk Gijsbertsen, vermoord bij de Brandsmaschool (1911 – 1945)
Dirk Gijsbertsen, vader van drie jonge kinderen, werd aan het einde van de oorlog bij een vluchtpoging uit de Brandsmaschool in Bussum doodgeschoten. Dirk was medisch instrumentenmaker en vrijwilliger van de Bussumse hulp- ofwel blokbrandweer. Hij trouwde al jong met Berta Ekelmans. Ze kregen vier kinderen. In de Tweede Wereldoorlog deed hij verzetswerk, wat precies is onbekend. Hij had zich niet bij een bepaalde groep aangesloten.…
Lees meer