Hoge nood? Mag in de goot!

BodeminjectiesPolitieke beloftes worden tegenwoordig blijkbaar vooral gemaakt om ze niet na komen. Meneer G.W. staat daarin niet alleen.
Na een intensieve lobby zouden er gewoon weer ple’s in alle 131 sprinters komen. De Tweede Kamer stemde bijna unaniem voor. Toch, mevrouw Schultz van Haegen?!
Blijkt nu 90 miljoen te kosten, dus heeft Melanie besloten dat dit plas-poepfeestje niet door gaat. Ze heeft niet alleen een dubbele naam, maar lijkt ook met een dubbele tong te praten. In Azië is dat een doodzonde.

Ik zou willen dat ik voor 7 ton een nieuwe watercloset, weliswaar inclusief ‘overhead’, kon laten plaatsen. Maar veel belangrijker is dit: weten jullie dat in Nederland anderhalf miljoen mensen chronisch ziek of lichamelijk gehandicapt is? Waaronder een groot aantal dat lijdt aan een darm-, blaas- en aanverwante stoornissen.
Je zal het maar hebben, als reiziger of treinpersoneel. En dan onderweg moeten uitstappen om ergens op een onbekend station een plé te moeten zoeken als de nood hoog is. Niks feestje, mevrouw Melanie.

Nederland ten voeten uit: enerzijds bezuinigen, anderzijds geld over de balk smijten.
Ik zal dit illustreren met een voorbeeld dicht bij huis: het monumentale station Naarden-Bussum.
Na jarenlang soebatten worden daar eindelijk liften aan gelegd, zodat ook minder validen met de trein kunnen reizen. Dat werd hoog tijd. Kost vast een aanzienlijke duit, alleen al gezien de ‘bodeminjecties’ die nu al wekenlang worden verricht. Indrukwekkend gezicht overigens. Zonder meer een geweldige en noodzakelijke investering.

Snapt u het?

Enige tijd geleden zijn zeer toegewijde mannen een paar weken bezig geweest om in de hardstenen traptreden van het spoorwegtunneltje aan de linker- en rechterzijde per trap drie witte rondjes te frezen. Ik pieker me nog steeds suf waarom dat nodig was. Voor slechtzienden, dat is het enige wat ik kan bedenken. Maar dat zal het vast niet zijn.

Omdat er fiks tegen de muren van deze spoorwegtunnel werd aan gepiest door baldadige, meestal dronken, jongeren zijn daar onlangs roosters geplaatst. Lees: plasgootjes. Het nut daarvan ontgaat mij, want het nodigt ongetwijfeld uit tot nog meer urineren. Bewijs geleverd: vanavond was de stank niet te harden. Het leek wel of een er een kudde krolse katten tekeer was gegaan.

‘Kunstwerk’ met plasgootje

Maar waar mijn klomp deze week ongeveer van brak, is het volgende. In dat zelfde rottige tunneltje is men onogelijke, zogenaamd frivole panelen aan het plaatsen. Met afbeeldingen waar ik zeker ’s morgens allerminst vrolijk van word. En dan met name vanwege het geld dat daaraan verspild wordt. Wekenlang zijn ze er al mee bezig. De muren moesten ervoor geschilderd worden. De panelen zijn door een bureau zonder enige gevoel voor smaak, en voor ongetwijfeld veel geld, ‘ontworpen’. Mocht er al een boodschap bij horen, dan ontgaat die mij geheel. Ik zie bamboestokken, visjes, en vooral uiterst saaie afbeeldingen in fletse kleuren.


Big Brother is watching you!

Gisterenochtend zag ik een man, die zich overduidelijk behoorlijk belangrijk voelde, het nieuwe bordje ‘Camera-toezicht’ fotograferen. Die camera’s zullen/zijn inmiddels dus ook geplaatst. Kosten?
Wie weet wordt het nog spannend leuk in dit naargeestige tunneltje. Ieder geval voor de uitverkorenen die de beelden mogen bekijken. We hadden in Bussum al eens een primeur met een lerares die zich ‘in een steegje ophield met leerlingen’. Lekte uit via YouTube. Big brother is watching you!


Maar intussen ben ik wel benieuwd naar de totale kosten van deze projecten. Los van de liften, laat dat duidelijk zijn! Ik schat de rest toch in voor tenminste de prijs van een aantal trein-wc’s. Over zinnige besteding van gelden gesproken.

Ik wens u allen een goede gezondHEID, met vooral geen last van S…