Koopkracht en Echte Banen

Mijn strijdmakkers van Terug naar de bossen (TndB) vroegen Zuster Margaretha zaterdag 30 november mee te gaan naar de demonstratie ‘Koopkracht en Echte Banen‘, die de FNV in Utrecht had georganiseerd.

Natuurlijk gaf ik gehoor aan hun oproep. Dit keer wilde Terug naar de bossen zich niet prominent manifesteren, maar vooral de andere demonstranten een hart onder de riem steken: met name de mensen uit de zorg, Wsw-ers en schoonmakers.

De opkomst was in mijn ogen best groot: schatting rond de 10.000 mensen. 

 
In de Jaarbeurs was het na het ochtendprogramma dringen om door de smalle deuren naar buiten te komen voor de ‘optocht’ door de binnenstad. Een dame van de ordedienst ontfermde zich ongevraagd over ons. Bang dat met name de rolstoelers onder ons onder de voet zouden worden gelopen. (Alsof het de eerste keer was dat TndB aan zoiets meedoet!) Ze zou ons via een andere uitgang naar buiten leiden, maar raakte zelf de weg kwijt. En zo belandden wij ongewild geheel achteraan in de bonte stoet. 
Ook de uitgezette route was wat teleurstellend. We kwamen door straten en buurten waar geen hond te bekennen was, of liever gezegd misschien alleen een hondje. Het miezerde ook nog een beetje, maar de stemming was opperbest. Robin Hood Jan Troost werd nog geïnterviewd door RTV Utrecht, er werden veel foto’s gemaakt van ‘ons clubje’, we waren er toch maar weer.


Na afloop dronken we wat in het Hilton. Zuster Margaretha bracht Broeder Tuck naar de herentoilet, tot aan het urinoir-gedeelte. Een oudere man die daar aan het toiletteren was, wist even niet wat hem overkwam. De zuster verontschuldigde zich en deelde mee dat de Broeder blind is.

Wat het thema van de FNV-demonstratie betreft, vandaag verscheen de ingezonden brief ‘Leeftijdschantage’ in de Volkskrant: