VN-verdrag nog een wassen neus

Supportbeurs 2014

Om het jaar wordt de Supportbeurs gehouden. Deze beurs is volgens de organisatoren ‘de
grootste, meest interessante en leukste beurs in de Benelux voor iedereen met een fysieke beperking, hun omgeving en mensen die hier beroepshalve mee te maken hebben’.
De Zuster was er niet eerder geweest, en was onder de indruk van wat ze zag aan mensen, honden, rolstoelen en ‘spullen’. Ze vroeg zich wel af wie zich de aanschaf van al die fantastische, innovatieve hulpmiddelen nog kan veroorloven.

VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap

Samen met het Liliane Fonds zamelde ‘Terug naar de bossen’ (TNDB) op deze beurs handtekeningen in om de Nederlandse regering ertoe te bewegen het ‘VN-verdrag voor de Rechten van Mensen met een Handicap’ te ratificeren.
Opvallend was wel dat veel beursbezoekers geen weet hadden van dit VN-verdrag. (Maar ook weer niet verwonderlijk gezien de geringe (politieke) aandacht.) Wij brachten daar verandering in! Zuster Margaretha, Broeder Tuck, de andere TNDB-ers en de medewerkers van het Liliane Fonds wisten de bezoekers te overtuigen van het belang van dit verdrag en van het ondertekenen van de petitie. Harry, Jan en Mycha reden in een razend tempo rond om zieltjes te winnen. En onze onvolprezen Charlie haalde in haar eentje in twee dagen tijd een paar honderd handtekeningen op! Aanleiding voor het Liliane Fonds om haar terecht te ridderen in de ‘Orde van het Liliane Fonds’.

In de stand van het Liliane Fonds was Monique Velzeboer ook twee dagen lang volop in touw. Of liever gezegd aan het fotograferen. Monique was Olympisch kampioen schorttrack schaatsen. Tijdens een training liep ze een dwarslaesie op en is nu aan een rolstoel gekluisterd. Ze heeft zich om laten scholen tot fotografe en maakt onder andere prachtige reportages voor het Liliane Fonds. Op de beurs kon men zich gratis door haar laten portretteren. Dat was een groot succes, met soms lange rijen wachtenden tot gevolg. 

De politiek

Op de laatste dag van de Supportbeurs werden alle ingezamelde handtekeningen aan Jetta Klijnsma overhandigd. De Zuster houdt het netjes, maar wil wel kwijt dat mevrouw Klijnsma maatregelen over mensen met een beperking uitstrooit die allesbehalve sociaal zijn, beter gezegd: schandalig, onbegrijpelijk en soms absurd. Zeker omdat zijzelf tot de doelgroep behoort. Helaas lijkt ook zij last te hebben van de plucheritus sinds ze in Den Haag een Kamerzetel bekleedt.

Breed lachend nam JK de enorme stapel kaarten in ontvangst. Over wat ze ermee gaat doen, moeten we ons maar niet teveel illusies maken.
Ze zou Wilders kunnen vragen er wat in te knippen, want dat kan die man héél erg goed! De eerste de beste kleuter doet hem niet na hoe hij deze week heel dapper en kordaat, maar ook zeer minutieus één sterretje uit de Europese vlag knipte. 

Het kan de allerbeste overkomen

Het prachtige schilderij van Frans van den Heuvel blijft actueel. Wij hebben Mark Rutte dit schilderij in november 2011 persoonlijk overhandigd.
Wat zou hij ermee gedaan hebben? Aan zijn moeder gegeven? Of ergens anders ver weggestopt? Hij vond het destijds ‘behoorlijk confronterend’ (zie het filmpje), maar daar is het bij gebleven.
Weet wel dat het iedereen kan overkomen… En wie gaat de billetjes van Mark wassen als die gehandicapt zou raken?

Truus, de laatste thuishulp

Geertje vast niet. Truus, de laatste thuishulp van Nederland, heeft het te druk. En Broeder Tuck & Zuster Margaretha ook. Misschien zijn buurvrouw?