Apen in Bussum

Tweedelig verhaal over apen in Bussum

Onlangs sprak ik een man die mij iets zou kunnen vertellen over onderduikers in de Wilhelminakerk tijdens WO II. Hij bleek echter de gehele oorlogperiode in Indië gezeten te hebben. En dat was eigenlijk waar hij over wilde praten.
Terloops vertelde hij dat hij wel eens een vriend had geholpen bij het repareren van apenhokken. En dat hij vervolgens jarenlang die hokken had schoongemaakt en na afloop van de markt overgebleven bananen en ander fruit voor ze meenam. Mijn interesse was gewekt! 
Tot mijn grote verrassing en verbazing ontrafelde ik stukje bij beetje het verhaal over twee dames die midden in Bussum, aan de Brinklaan naast de Schermer-apotheek, dertig jaar lang twee chimpansees in huis hebben gehad. Maar weinig Bussumers wisten hiervan. 

Hieronder het verhaal, in twee delen verschenen in Bussums- en NaarderNieuws. Of zie https://is.gd/HUM1jH voor deel 1 en https://is.gd/nASspj voor deel 2.

Een tijd nadat ik dit verhaal had opgetekend ben ik op zoek gegaan naar meer informatie over Irma. Zij was na de dood van haar zus op de Koopweg gaan wonen. Ze werkte op Schiphol en had heel weinig contacten. Ik sprak de overbuurman. Hij ging wel eens met haar een stukje wandelen. Op een dag, het was mooi weer, had hij haar gevraagd weer even een ommetje te maken. Dat hield zij af. De volgende dag was er enorme commotie rondom de woning. De politie forceerde de deur. Irma had zich opgehangen in het trapgat. Wat een triest einde, wat moet zij eenzaam zijn geweest.