Maria Mispelblom Beijer-Theunissen (8)

Eindelijk een paar foto’s van Maria

Vondst uitonverwachte hoek

Er zullen onder mijn lezers mensen zijn die zich afgevraagd hebben waarom in geen van de zeven afleveringen die ik over Maria schreef een foto van haar te vinden is.

De reden was heel simpel: ik kon er niet één vinden… Dat was dan ook een van de voornaamste redenen waarom ik mij maar met haar bleef bezighouden. Ik moest mij tevreden stellen met twee mooie houtskoolportretten, getekend door Joke Langendorff; een van Maria in goede en een in minder goede doen. Ik heb ze mooi laten inlijsten en ze hangen bij mij in de gang.

Joke Langendorff, geschilderd door Maria

Schilderij Joke Langendorff

Van 1950 tot 1954 had Maria in de Prinsenstraat in Bussum op kamers gewoond bij de moeder van Joke Langendorff. Joke was erg gefascineerd door deze bijzondere kostganger en is ook door haar geschilderd. Maria legde elke avond vlak voordat Joke naar bed ging een snoepje op de trap. En ze maakten samen de nodige avonturen mee.
Mede geïnspireerd door Maria is Joke later kunstenares geworden. Ik vroeg Joke of zij Maria voor mij zou kunnen tekenen. En dat heeft zij prachtig gedaan, al kon ze zich het gezicht van Maria niet meer goed herinneren.

En dan toch ineens vier foto’s!

En toen meldde zich in mei 2021 via Facebook Ton Steenvoorden bij mij met de mededeling dat hij twee schilderijen van Maria had en ‘Oh ja, ook nog een paar foto’s en een brief’.
Zijn moeder Mien Steenvoorden-Dorresteijn was jarenlang Maria’s hulp geweest, in de tijd dat zij met haar vader in de Rostocklaan in Bussum woonde. Tijdens een uitstapje waren foto’s gemaakt.


In 1931 vertrokken vader en dochter Theunissen naar Finland, naar Helsinki (toen Helsingfors geheten). De Rostocklaan werd verkocht en Mien was haar baan kwijt. Op verzoek van Mien schreef Maria vanuit Helsinki een getuigschrift voor haar.

Maria vond Mien een flinke hulp, die goed, helder en vlug kon werken, een opgewekte natuur had en in tijd van ziekte vol toewijding was. En ‘Ook de burgerpot kon zij goed koken’!

De vader van Ton is in de oorlog opgepakt toen hij samen met een vriend in de keuken een varken aan het slachten was. Hij is nooit teruggekeerd.
Het gezin Steenvoorden woonde op de Veldweg. Toen Maria daar kwam wonen, bracht Mien haar vaak een kommetje soep. Ik had al eens gehoord dat het vroegere dienstmeisje van Maria later, toen Maria al in diepe armoede leefde, voor haar had gezorgd.

Mijn zoektocht beëindigd

Mijn zoektocht naar foto’s van Maria kan ik, na ruim vijf jaar, beëindigen.
Afgelopen september 2022 werd ik gevraagd een lezing te houden over Maria. De opkomst was boven verwachting. En die middag doken maar liefst vier ‘nieuwe’ schilderijen van Maria op. Waarmee de teller nu op 46 schilderijen staat. En wie weet duikt er nog wel een op…