4 mei 2023 Herdenking Verzetsliedenbuurt Bussum Zuid

Waarom deze persoonlijke inzet

ENTER MEDIA (uitgever van onder andere Bussums-, Naarder- en MuiderNieuws) vroeg mij onlangs naar de beweegredenen om mij zo in te zetten voor de 4 mei herdenking in Bussum Zuid. (Onderaan deze bijdrage is het hele interview te lezen.)

Toegegeven, het heeft mij meer, vooral ook geestelijke inspanning, gekost dan ik van te voren had kunnen voorzien. Maar het is het allemaal meer dan waard geweest.
De aandacht die de diverse media er aan besteedden getuigt ervan dat deze lokale, bijzondere bijeenkomst niet alleen op de betrokken nabestaanden, maar ook op vele anderen indruk heeft gemaakt.
De aanwezigheid van burgemeester Han ter Heegde, wethouder Nico Schimmel die de Taptoe en het Wilhelmus op trompet speelde, leden van het mede door Hannie Schaft opgerichte dispuut GEMMA (Elise Dammers was haar jaargenoot), de vertegenwoordigers van de Koninklijke Marechausee en niet te vergeten de familieleden, die gezamenlijk het gedenkbord onthulden, maakte dit tot een unieke herdenking.

Veel media-aandacht

Hart van Nederland (SBS 6) zond er al om kwart voor 6 die 4e mei een mooi item over uit.
Ook NH Nieuws kwam diezelfde dag met een mooi artikel. Evenals de Gooi-en Eemlander de volgende dag.

Gooi TV bleef ook niet achter en schonk vooral ook de nodige aandacht aan de totstandkoming van het gedenkbord. Want dat was een klus, die mede door de fantastische samenwerking met Reclamebureau Holland en smederij Van Leeuwen, op tijd werd geklaard.

Nabestaanden vinden

Vorig jaar was in de Verzetsliedenbuurt voor het eerst een eerste herdenking gehouden. Toen had ik helaas nog geen familie weten te vinden van dez e verzetsmensen.
Dit jaar waren aanwezig leden van de familie Ruys, Bleeker en Versteegh.
’s Ochtends 4 mei meldde zich familie van Jan Bottema. Zij hopen er volgend jaar bij te kunnen zijn. Inmiddels ben ik ook in contact met een kleinzoon van Tijmen Bastiaan Huurman. En wie weet melden zich in de loop van dit jaar nog leden van de familie van Cor van den Berg, Elise Dammers, Joop Kemper en Jan Thijssen.

Speciale webpagina

De op het gedenkbord geplaatste QR-code verwijst naar een speciale webpagina op de website van de Historische Kring Bussum. Daar zijn de uitgebreide levensverhalen van deze elf verzetsmensen te vinden, met illustraties, bronvermelding en dergelijke. Het zijn aangrijpende verhalen, met schrijnende details. Zoals de afscheidsbrieven. En de weduwe van Fokke Bleeker, van Gerrit Ruys en van Tijmen B. Huurman die tevergeefs bleven zoeken naar het stoffelijk overschot van hun mannen,
Deze elf mensen hebben letterli

Interview met ondergetekende