NK Tegelwippen 2023

Ludieke actie om aandacht te vragen voor vergroening en verduurzaming

Voorgeschiedenis

Na maandenlang vooral bezig geweest te zijn met de Tweede Wereldoorlog stort ik mij nu op het promoten van het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen.
Drie jaar geleden bedachten Amsterdam en Rotterdam een ludieke actie om hun steden meer te vergroenen. Met de steeds warmer wordende zomers, die gepaard gaan met heftige regenbuien, en de grote hoeveelheid stenen in steden is de hitte evenals het overvloedige water steeds moeilijker te beteugelen.
Samen met een reclamebureau organiseerden ‘010 en 020’ van 21 maart tot 31 oktober een wedstrijd met als doel mensen ertoe aan te zetten zoveel mogelijk tegels te verwijderen en die te vervangen door groen. Het werd een daverend succes, winnaar werd Amsterdam. Inmiddels hebben 171 andere Nederlandse gemeenten zich bij deze actie aangesloten.

Gooise Meren doet mee!

Na maanden lobbyen kreeg ik de gemeente Gooise Meren op de valreep zover zich op te geven voor het NK Tegelwippen. Na een moeizame start (dat had verschillende oorzaken) kreeg de actie vanaf juni meer bekendheid. Het inzetten door de gemeente van een speciale Tegeltaxi draagt beslist bij aan het enthousiasmeren van onze inwoners om hun tuinen en/of straat te vergroenen. Eenmaal per maand worden desgewenst de gewipte tegels gratis thuis opgehaald.
Ik zocht samenwerking met een aantal actieve ‘groenclubs’ in Gooise Meren zoals De Groene Ruyter, Samen Snelle Duurzaam Gooise Meren en Groen Muiderberg. Op ons verzoek schafte de gemeente een pakket aan met flyers, banners, posters en stickers waarmee wij de boer op kunnen.

Zelf stond ik tijdens de Goede Doelenmarkt in het kraampje van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren. En ook de organisatie van Vestingtuinen Achterom en die van Volkstuinvereniging Naarden stelden mij in de gelegenheid deze actie te promoten. Tijdens de Open Dag van de Volkstuinen aan de Keverdijk was Gooi TV aanwezig en zij maakten een speciaal item over deze actie, hier te zien.
De Gooi- en Eemlander was bereid mij te interviewen en ook in het aankomende Spiegelschriftnummer (verschijning 19 september a.s.) zal aandacht worden besteed aan het NK Tegelwippen Gooise Meren.

Goede Doelenmarkt 2023

Nog zes weken te gaan

Alle begin is moeilijk. 31 oktober is het NK Tegelwippen 2023 al weer afgelopen. Om op 21 maart 2024 weer van start te gaan. Diverse partijen hebben al toegezegd zich volgend jaar, vanaf het allereerste begin, volop in te zetten om deze actie nog succesvoller te maken.
We mogen niet ontevreden zijn! Met de nu 21.212 gewipte tegels in Gooise Meren staan we op vierde plaats in het middel klassement.

Wie draagt er de komende zes weken nog een steentje bij, liever gezegd: wie verwijdert ze?! Vergeet dan niet de tegels te tellen, een foto te maken van de stapel gewipte exemplaren en dat door te geven via de website van het NK Tegelwippen. (Zie Spelregels).

Artikel Gooi- en Eemlander

Hieronder kunt u het artikel ‘Heel Gooise Meren aan het ‘tegelwippen’ lezen zoals dat verscheen in de Gooi- en Eemlander van 25 augustus 2023.