Gerrit Jan van Heuven Goedhart (1901-1956).

Journalist, verzetsman, minister van Veiligheid en Justitie.

Vooral ook de vergeten winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 1955.

De naam Van Heuven Goedhart zal inwoners van Assen, Amstelveen, ’s Gravenzande, Hoofddorp, Utrecht, Reeuwijk, Voorschoten, Schoonhoven, Gouda en Wassenaar iets zeggen omdat er in die plaatsen een laan, straat of fietsbrug naar hem is vernoemd. (NB. Bussum, de geboorteplaats van Van Heuven Goedhart, behoort nog niet tot dit rijtje. Onbegrijpelijk!)
Verder zal men weinig meer weten over deze bijzonder getalenteerde, veelzijdige, moedige man.

Dat bleek ook zeer recent weer. Op 3 oktober 2023 publiceerde de Volkskrant een uitgebreid artikel over Nobelprijzen en de winnaars daarvan. Daarin melding van de enige keer dat een Nederlander de Nobelprijs voor de Vrede won. Tobias Asser kreeg de prijs in 1911 voor zijn rol bij de totstandkoming van het Permanente Hof van Arbritrage.

Als reactie op dit artikel schreef ik per omgaande een ingezonden brief die de dag daarna werd geplaatst.

Riemen om de kin!

Zelf had ik niet eerder van Gerrit Jan van Heuven Goedhart gehoord. Tot Pieter Schut, eindredacteur van Spiegelschrift, mij dit voorjaar de lijvige biografie ‘Riemen om de kin!; Biografie van Mr. Dr. Gerrit Jan van Heuven Goedhart’ overhandigde. Met het verzoek of ik een artikel wilde schrijven over deze man met een indrukwekkende staat van dienst. En of ik zou willen uitzoeken wat zijn connectie was met de Bussumse familie Ruys. Hugo Ruys was in de oorlog werkzaam voor de illegale krant Het Parool, waar Van Heuven Goedhart toen (en ook na de oorlog) hoofdredacteur van was.

In 1944 trad Van Heuven Goedhart als Minister van Veiligheid en Justitie toe tot het oorlogskabinet van Koningin Wilhelmina in Londen.

Oorlogskabinet in Londen
Oorlogskabinet Gerbrandy

Na de oorlog had familie Van Heuven Goedhart in Bussum in villa Olde Berm gewoond, toen nog eigendom van de familie Ruys. Het was overigens niet de eerste keer dat Gerrit Jan in Bussum woonde. Hij was geboren boven Boekhandel LOS, destijds eigendom van zijn vader. En ook jaren later verbleef hij tot drie keer toe in Bussum.

Bergliot La Lau-van Heuven Goedhart

Tijdens mijn onderzoek naar informatie over Gerrit Jan van Heuven Goedhart kwam ik in contact met mevrouw Bergliot La Lau-van Heuven Goedhart, de jongste dochter van Erna Hauan-van Heuven Goedhart en haar echtgenoot Gerrit Jan. Bergliot vertelde mij prachtige en ontroerende details over haar vader, waar ze erg dol op was geweest. Samen bezochten wij Olde Berm, de villa waar zij zoveel mooie herinneringen aan heeft.

En bijzonder dat zij en een van haar kleinkinderen 19 september jl. aanwezig waren op de presentatie van het Spiegelschriftnummer met als thema ‘Prijs’.

Spiegelschrift themanummer ‘Prijs’

Het duizelt de lezer nu wellicht.
Nadere toelichting op het veelbewogen, interessante en vooral indrukwekkende levensverhaal van Gerrit Jan van Heuven Goedhart is hieronder te lezen. Of via deze link (pagina 16 t/m 21).

Twee rectificaties
De eerste: Francis, de eerste vrouw van Gerrit Jan, was niét de dochter van de Amsterdamse uitgever Beck, maar van Becht. De gelijknamige uitgeverij bestaat nog steeds.
Zo’n fout noemde Gerrit Jan ‘een zetduiveltje’. Zijn humor, dat weet ik nu wel zeker, was verrukkelijk.
De tweede rectificatie betreft het adres van Boekhandel LOS. Dat moet zijn Nassaulaan 33 in plaats van 23.

Spiegelschrift najaar 2023, pagina 17
Spiegelschrift najaar 2023, pagina 16
Spiegelschrift najaar 2023, pagina 19
Spiegelschrift najaar 2023, pagina 20
Spiegelschrift najaar 2023, pagina 21